2008-02-28 90 瀏覽
入到長洲天氣愈來愈凍,因而放棄食海鮮轉而黎食小菜。睇過食評,一心黎試下咸菜胡椒豬肚煲($40)。等左大約5分鐘,終於有得試喇!個煲都唔細,有成7碗咁多,個湯好夠胡椒味,食到底有唔少碎胡椒粒添,夠晒驅寒!個煲好多豬肚,豬肚唔腥,好味!唯獨o的咸酸菜煲得太淋,好似煲完湯既西洋菜咁淋。如果o的咸酸菜爽返o的,份量又加多o的就perfect!同朋友兩個人食,所以點左個沙拉骨($40)送飯同埋炒時菜($40)。沙拉骨新鮮整起時夠晒鑊氣,好夠沙律醬,酸酸味味,送飯一流!可惜天氣凍,加上兩個人食唔晒,所以凍左就覺得有o的膩。至於炒時菜,我未試過食小菜可以有咁多時菜的選擇。可能係因為多人打邊爐,連帶炒時菜都有白菜仔、菜心、芥蘭、蓎蒿同西洋菜選擇。點左個蒜蓉炒蓎蒿,食落發現都幾大碟,而且好清冇乜油,非常好味!尾聲黎杯檸樂煲薑($13),估唔到佢地用平時凍飲的大杯去裝,好驚喜!唔單只大杯,連料都多,檸檬有4塊,薑都有3大片,夠晒出味添。旁邊好多人都打邊爐,傳來陣陣既沙爹湯底香味,遲o的要黎試下打邊爐。
入到長洲天氣愈來愈凍,因而放棄食海鮮轉而黎食小菜。