餐廳: Lamees
資訊:

2024-03-10 1296 瀏覽
今日同老婆行土瓜灣,發覺原來土瓜灣都有好多獨特小店,今日就帶老婆去一間好有中東特色既餐廳。餐廳環境好有中東特色,俾人好relax既感覺。食物自己掃QR code睇完再落單。初榨橄欖油檸檬巴馬臣烤椰菜花:椰菜花食得多,迷你椰菜花真係第一次食,簡單既調味唔會蓋過椰菜花本身既味。鷹嘴豆泥伴羊肉:鷹嘴豆是一種多功能的食材,可以用於各種菜餚和料理中。無論是用於製作醬料、湯品還是作為主要成分的一部分,鷹嘴豆都能為菜餚增添營養和口感。今次配羊肉食覺得有互相輝映作用。有機藍青口:有機藍青口的肉質鮮嫩,味道濃郁而鮮甜。它們通常具有濃厚的海洋風味,帶有一些微妙的鹽味。在烹飪過程中,藍青口的肉質會變得更加柔軟,並釋放出豐富的風味。今次廚師只係簡單用牛油/蒜蓉再加少少香料,已經好好食。經典素意粉:冇諗過一個冇肉既意粉都可以做得咁出色,材料主要係用紅綠燈籠椒/意大利番茜/蒜蓉,都已經好好食。蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕脆餅:蜜棗是一種低熱量、高纖維的水果,同時富含維生素和礦物質。含有豐富的維生素C、維生素A和鉀,同時都提供一些鐵、鈣和鎂等營養素。冇諗過竟然可以做成蛋糕,仲要咁好食,香而不漏。Ps:今次係得第一次食中東餐

Ps:今次係得第一次食中東餐,真係好大驚喜,發覺都好適合香港人口味,下次試埋羊肉串。
2024-03-08