2018-01-27
難得今日有得早收,可以提早去尖沙咀行一行,行到攰啦就打開openrice睇下尖沙咀有咩嘢食,睇嚟睇去除咗韓國菜西餐等,忽然諗到今日想食中菜。因同屋企人食,佢地話想食中菜,之後就選一間健康的中菜。最後選了呢間- "住家菜",呢間中菜位於尖沙咀同佐敦交界,位於柯士甸道一間要上樓嘅菜中菜館 ,當日去到7點幾,入到去見到餐廳裏面有七至八成滿,餐廳裏面標榜無味精同埋有出名嘅老火湯,同屋企人商量完之後決定點一個老火湯加幾個餸,試完之後每樣餸都有驚喜,依家同大家分享下。南瓜老火湯呢個南瓜老火湯,係用原個缸瓦煲上檯,老火湯非常濃味,食完成餐飯都唔係口渴,應該係全無味精。湯裏入面嘅紅蘿蔔等嘅配料已經煲到半溶狀態,非常夠火候,咁大煲都係收50,都算抵,屋企自己買材料煲湯都未必得。中式牛柳 呢個中式牛柳,單睇擺設,成件藝術品咁,不得了估唔到除咗個樣擺得好睇之外,味道仲好好好食,牛柳大大件,入口酸酸甜甜非常之惹味。唔講以為去了高級大酒店。阿麻雞呢個阿嫲雞 味道類似改良版沙薑雞,但無沙薑雞咁死咸重味, 佢有自己特色, 雞肉好滑恰到好處 配合佢嘅芝麻同埋芫茜一齊食份外惹味。糖水- 西洋菜密店內侍應非常貼心,見
南瓜老火湯
中式牛柳
阿麻雞
糖水- 西洋菜密
店內侍應非常貼心,見我哋枱上面嘅餸差唔多食曬之後,就主動走過嚟問我哋糖水上得味,店員話今日嘅糖水係西洋菜蜜,之後我哋每人都叫咗一碗。我初頭好奇怪點解茶餐廳飲嗰啲西洋菜蜜可以做糖水嘅咩?
上糖水後,發現原來係真係一碗 ,有西洋菜嘅糖水,入口非常清甜潤喉,之後我仲即刻上網睇佢嘅好處。原來西洋菜密可以非常滋潤。估唔到呢間小店咁貼心 因為呢輪正直天氣乾燥所以煲咗呢個糖水底讚