2011-04-24 408 瀏覽
風和日麗,陽光普照,最好外出曬下太陽,呼吸下新鮮空氣。由中環坐船出發去愉景灣,只係廿分鐘左右船程,實在快捷方便,於是決定到呢度優閒一下。其實愉景灣餐廳選擇都幾多,不過早一晚飲得太多酒,肚子空空洞洞好難受,所以好想有飯到肚,上網翻查後決定黎呢度食個燒味飯...登上樓梯到二樓,眼中所見完全係大家樂式快餐店格局,先睇牌再買飛,後排隊取食物。望著餐牌考慮點選邊種燒味組合之際,見到開放廚房內嘅人都戴上King Parrot Group徽號嘅帽子,腦海突然想起原來我從來未光顧過呢個集團嘅快餐店,心入面亦不禁對呢間快餐店期望提升不少。最後選擇燒肉油雞飯連凍飲套餐($43)呢個簡單組合,價錢相對愉景灣其他餐廳消費來計已算便宜。一大碗嘅燒肉油雞飯送上時,單睇賣相已覺得比起太興或美心燒味飯好得多。影過相後,第一時間將燒肉放入口,先聽到外皮破開嘅香脆聲音,再咬肉身唔覺韌,肥瘦剛好,暖暖感覺口中滾動,非常好食。油雞水準無太大驚喜,雞胸肉口感尚算嫩滑,味道唔錯,再送上一啖冰凍可樂,簡簡單單亦覺得滿足!

燒肉油雞飯比起其他連鎖快餐店更好
燒肉香脆有驚喜!

燒肉油雞飯比起其他連鎖快餐店更好
燒肉香脆有驚喜!