2018-06-12
天口咁熱,仲要去完深水灣曬太陽,當然想搵一間地點清靜同埋比較高檔少少既地方食野,靈機一動就即刻諗到數碼港。聽上黎好似好遠,其實住南區既朋友一定唔會陌生,深水灣有一間巴士直達數碼港。果然踏破鐵鞋無覓處,得來全不費功夫!之後都要搵左一陣,因為數碼港指示比較少,如果大家去既時候最好問一問詢問處,唔係會好似我咁搵左一段時間先正式去到奧壽司門口。去到之後,第一個感覺地點優雅,燈光柔和。隔左一陣有一位店長親自帶位,招呼仲非常之好。兩個人都比卡位我地,真係有少少唔好意思。店內裝潢走高尚風格,開放式壽司吧檯,牆身掛滿日本舊時代老照片。充分混用空間。坐底之後睇左一陣餐牌,就決定食以下既野食。三文魚他他 一般三文魚他他既印象都係圓形蛋糕式咁上,當中間帶有牛油果粒,三文魚粒之類。今次呢份三文魚他他絕對有驚喜,無論做形上,味道上都跟美式既三文魚他他完全唔同,外貌上相當精緻,非常吸晴!味道方面。第一,浸過水既紅洋蔥絲舖底,由於經過浸水既處理,冇左一般大家對洋蔥味道十分霸道既顧慮。第二,柚子油醋係洋蔥絲下發揮好好既醒胃作用。第三,三文魚以往係會粒狀上碟,但係今次係以片狀,再經過火炙處理,將魚表面既油份燒走,帶少少
三文魚他他
第二,柚子油醋係洋蔥絲下發揮好好既醒胃作用。
第三,三文魚以往係會粒狀上碟,但係今次係以片狀,再經過火炙處理,將魚表面既油份燒走,帶少少暖身,由於三文魚係新鮮,所以沒有調味,味道簡單,食到食物原本味道。作法十分聰明!
火炙 壽司盛合
我一向都覺得如果想知道食店用料是否新鮮,點盛合最好不過,一來可以節省考慮食咩野,二來可以大部分食材都可以一試究竟以知道實力如何。當侍應哥哥呈上後,我呢個決定絕對冇錯。首先,壽司以黑色木板呈上,一來黑色可以突出食物,二來經過防吸油既木板係衛生方面比較好。味道方面,由於食材偏多未能逐一介紹,所以我會挑選最突出幾款介紹。
一,大蝦 壽司
一般大家對大蝦壽司印象都係外表有蟹籽,內裡有熟蝦肉加沙律醬。今次絕對有驚喜!壽司外表以經過油炸處理既燕麥片舖面,內裡有半生熟既蝦肉,冇左沙律醬,係味道方面可以完全食到蝦肉,壽司飯微酸,燕麥片脆既口感,口感層次豐富,再加上師傅連蝦頭可以用作裝飾,係外表上加分不少。個人相當喜歡呢個做法。
二,燒鰻魚 壽司。一般鰻魚比較薄,其次鰻魚汁太甜,蓋過鰻魚味道,令好多人對鰻魚好感不大。呢個鰻魚壽司一改我對佢既印象,鰻魚片肉厚,食到新鮮鰻魚味道,肥瘦部分分明。其次表面脆口,三來鰻魚汁有經過精準既調教,微甜得來又唔會蓋過鰻魚味道,再加上頂部帶有蔥花,令到整個壽司甜中帶有一點菜青味,有中和之效!
三,燒三文魚 壽司。
三文魚用左魚腩部份,表面再經過燒既處理,令到部份油脂被壽司飯吸收,再加上頂部帶有柚子胡椒醬,食落口既時候,食到豐富既油脂味中帶有一點辣味。最後就係燒池魚,呢款印象幾深刻,深刻地方在於壽司頂部既調味,採用左薑蓉池魚相當新鮮,就算經過燒後,夾起魚肉都唔會散開,係新鮮魚既特點,食落口既味道感覺如食中餐一樣,薑蓉味道唔太霸氣,令到整個壽司味道唔會太單一,沈悶,更令我覺好似食緊中菜一樣!
雜錦天婦羅
呢份天婦羅絕對唔會油膩,因為睇張吸油張已經就知道,可見負責呢個炸物既廚師係時間拿捏方面非常精準!天婦羅外表金黃,其次脆槳唔厚,薄薄一層,唔會令人有食緊麵粉感覺。當中連伴碟既蘿蔔蓉都帶有白蘿蔔甜味,沾天婦羅既醬汁混合白蘿蔔蓉後,味道完美!我個人好少食炸物點醬汁,因為我想更清楚食到食材本身原味,唔想有外加味道影響。
但係今次連我都破戒一次!由其天婦羅蝦特別出色。份量大之外,蝦肉爽滑彈牙,再加上醬汁味道更上一層樓。其他炸物味道都相當唔錯,令我最驚喜係天婦羅竟然有炸銀雪,仲好食過英式既炸魚薯條,炸魚天婦羅我都係第一次見,味道方面有少許米酒,薑味,魚肉結實而唔係市面急凍貨色!大家可以不妨一試!絕對好食。
冬茹串
外表相當盞鬼,冬菇被放在木魚花上面,感覺有一種呢件係易碎品,請小心處理。食物當然要小心處理,由其好食既特別要更加小心,冬茹燒到表面乾身,爽甜。但內裡多汁,帶有好香既茹味,再加上木魚花既味道,令到冬茹味道更加豐富,唔會太單調!
燒鯖魚
燒鯖魚又係呢間食店傑作作品,外貌上可能用出色形容,一般燒鯖魚都放係長碟上面,冇其他裝飾。呢條燒鯖魚放係一塊連葉上面,再加一條子薑條,令到一條好平凡既燒鯖魚變得相當吸引!味道上市面太多採用急凍鯖魚,所以係食既時候感覺會食緊一條乾煎既魚咁,食柴感覺。但呢條鯖魚相比冇以下問題,肉質雖然結實但食到魚味,夾魚肉方面有少少困難,因為新鮮魚肉相對比較黏骨,絕對係好事!十分滿意!
整體而言,食材運用相當出色,接近全部都有驚喜,個人十分欣賞三文魚他他,火炙壽司盛合,因為一洗我對呢兩款既印象,大大加分。其次就係服務態度,符合到接近高檔餐廳既質素。值得一提,其實我地係二人,我都唔好意思坐卡位,我有要求換番二人位,但店長都堅持以舒適度優先考慮!所以覺得呢一間食店絕對係做到對食物認真,對客人如朋友。雖然地點唔太就腳,但係絕對值得下一次再去!