2015-06-13
嘩! 終於可以做第一篇食評喇! Wohoo~ 今日係Happy Friday! 友人提議去尖沙咀搵食,但無訂位,周圍又好多人,所以就行左去山林道睇下有咩好食喇! 喺山林道行左一個圈都無咩特別,都係打邊爐、放題、串燒既食店,不過就被呢間Logo幾靚既小店吸引左,睇睇Menu,意粉總共有13個選擇! 啱哂我地呢D意粉怪,所以就入左去喇! 見到Menu有個叫教皇風意大利麵,個名幾特別,所以我點左呢個睇下佢係咩黎, 而友人就點左羅勒香蒜醬帶子寬扁麵。所有意粉都配左餐湯同麵包,而今日既餐湯係我至愛既雜菌湯! 湯入面有好多雜菌,有咬口,不過有少少鹹。而麵包係暖既,實在太好喇! 最憎戈D凍冰冰既包…飲品方面唔算太多選擇,點左提子梳打同雪糕桃梳打,味道還算不錯! 食完麵包同湯後,熱辣辣既意粉即刻送上,份量都幾多,賣相十分吸引!教皇風意大利麵 – 其實即係白汁意粉煮豬頸肉、Mozzarella Cheese、溫泉蛋,仲有d蘑菇 tim~ 每條意粉都充滿醬汁,而且非常濃厚又充滿芝士味道,但係完全唔覺膩,而且意粉軟硬度剛剛好,所以不知不覺就食哂成碟! 羅勒香蒜醬帶子寬扁麵 – 一放喺枱上已經覺得好
雜菌湯
雪糕桃梳打(左) / 提子梳打(右)
教皇風意大利麵
羅勒香蒜醬帶子寬扁麵