2013-01-23
今日早左落堂,就同兩個同學去覓食。成日都聽到d人話大坑好多野食,甘我地就去搵下。好大鄉裡,原來真系好多野食。我地一路行一路諗食咩好。甘岩經過金之藏嘅時候,有個後生仔出黎見到我地就同我地推介下,後尾先知原來佢系老闆,好後生啊!見佢甘好笑容又親切,我地就入去試下。可能過左lunch高峰期,成間鋪得我地3個,好似包左場,好正,哈哈!我好中意個環境,設計主要以黑色為主,好簡約,播住d柔和音樂,成個人好relax。原來得4款拉麵,見每一款都好有特色甘,我地就一人試一款。等左一陣,d拉麵終於黎啦!三個湯底都唔同,各有特色,我就最中意個鹽味拉麵,開頭以為會好咸,但原來好特別。而個醬油拉麵一d都唔油,仲好香添。佢地個招牌黃金拉麵個湯底就好濃郁的味道,真系好正。我中意佢d麵嘅口感,唔硬又唔軟,煮得岩岩好,好有口感。老闆好犀利,特登去札幌學師,仲同我地傾計,好nice! d豬骨湯甘濃郁,原來要煮成8個鐘。同埋好特別,會炒香d配料再加落湯煮,我都系第一次聽。傾傾下,原來夜晚仲有串燒食,下次試下去食先得!