2021-09-05 187 瀏覽
最近工作都好辛苦,突然好想啤啤佢,就叫埋我個大埔友搵下邊到有BAR,原來響太和好隱閉嘅位置有間好正嘅餐廳,唔只有得飲酒,仲有正野食。餐廳個MENU 好啱有選擇困難症嘅人,第一頁已經將SIGNATURE分門別類排好,我地當然由呢頁試起啦!如果有其他野想食,都有好多選擇。特式多士配烤水牛芝士野菌及風乾火腿($88)呢個黎到我同FRIEND 嚇到呆咗,本身以APPETIZER 會細細份,點知好抵食㗎,SIZE比我地預期的大一倍。兩個味分別係菇同火腿,佢個底係超脆法國麵包,鋪上芝士野菌絲外脆內軟,食落好似飲緊磨菇湯咁,菇味濃郁,可能要焗啲芝士啦,相比火腿個包會較為香脆。火腿的法包未夠脆,火腿的咸香有麵包去中和返,加上有少許橄欖,夾埋食有另一個風味,好得意啊。一碟食到兩種口味,推介兩個人叫兩款味道都試到!Tapas Brew 特色烤乳豬($188)店員好細心將個豬脾分開四份方便食,睇到就覺得個皮超脆,肥膏唔多,食落唔食太油膩,厚肉得黎又超嫩滑,煮得剛剛好,本身隻脾已經調夠味,重口味嘅可以沾特製醬汁。我地覺得個梨醬可以多返少少,加埋個豬脾會變得清新啲。 Erdinger Welssbier(ALC

特式多士配烤水牛芝士野菌及風乾火腿($88)

Tapas Brew 特色烤乳豬($188)

Erdinger Welssbier(ALC 5.3%) ($72)
Erdinger Dunkel (ALC 5.3%) ($72)
我地本身好少飲酒,都係出街食飯先會叫,分別都揀咗我地都無見過的牌子,朋友話佢個杯清清地,杯黑啤唔會好苦,麥味香濃,如果叫乳豬一定要叫返杯啤酒,會非常夾,仲有大大杯真係可以飲成晚。
2021-08-30
  • Tapas Brew 特色烤乳豬