2016-08-27
今日經過上環,諗住去食返之前食過好食嘅飯堡點知去到先知原來Not a burger已經結業,取而代之的,都係賣飯,不過係壽司!既然黎到,就試一試啦!這間舖的設計十分簡約,在舖的一邊手寫了當日特別的餐牌,在另一邊貼了一般的外賣餐牌裏面只有幾個座位,這是一間外賣壽司店呢!我叫了一個壽司盛A同一個三重丼外賣呢度全部都係即叫即整嘅,需要等嘅時間比較耐不過見到師傅好細心咁即場做出黎,夠晒新鮮,等嘅時間都係值得嘅店長亦好細心,知我去嘅地方比較遠,仲主動係外賣盒上加上冰袋。壽司盛 A裡邊包括長三文魚、甜蝦、蟹子軍艦、墨魚、玉子及加州卷呢個長三文魚壽司比一般的長兩倍,真係好震撼,不過除咗樣之外,味道都唔錯,口感豐潤鮮味十足!另外要一提嘅係玉子壽司,呢樣我都係係呢度播放既影片上面學到,原來做一個合格嘅玉子並唔係咁容易嘅,無論食材、份量、溫度同埋力度缺一不可,要做到合格,都唔知要食幾多失敗的作品。呢件玉子壽司食落香得來又唔會太甜,有淡淡的蛋味,之前真係未食過呢隻玉子!當然要提提我的最愛:加州卷蛋黃醬加埋蟹柳、牛油果、青瓜,配合起來,就係一個字:正呀!食咗咁多舊壽司,要講下個舊飯呢位師傅手握出來既飯唔會太實
既然黎到,就試一試啦!
裏面只有幾個座位,這是一間外賣壽司店呢! 我叫了一個 壽司盛A同一個三重丼外賣
呢度全部都係即叫即整嘅,需要等嘅時間比較耐
店長亦好細心,知我去嘅地方比較遠,仲主動係外賣盒上加上冰袋。 壽司盛 A裡邊包括長三文魚、甜蝦、蟹子軍艦、墨魚、玉子及加州卷
當然要提提我的最愛:加州卷
蛋黃醬加埋蟹柳、牛油果、青瓜,配合起來,就係一個字:正呀!
食咗咁多舊壽司,要講下個舊飯
呢位師傅手握出來既飯唔會太實,食落冇口感,又唔會太鬆,會散開,做得岩岩好! 三重丼就包括有三文魚、油甘魚及帶子
以前都唔識叫呢種油甘魚,但自從一次阿強強烈推介後就愛上了
油甘魚油香味濃,魚味十足,三塊真係唔夠喉
帶子就大大粒,很有鮮味!
呢份三重丼分量唔少,食一個已經可以頂到成個下午,而且佢仲送埋湯的!好彩我都唔獨食,揾埋個朋友同我share
呢兩個配答加埋都唔使$200,以師傅的手藝及味道來說,絕對抵食!