2017-03-15
1928 瀏覽
又到左好友生日既大日子當然要咨詢下主角想食咩生日大餐啦無肉不歡既友人竟然話想試下素菜 因為佢生日飯已經咩菜都試勻哂 差素菜未試於是係openrice大神指引下就搵左呢間位於觀塘既「一心素食」餐牌方面都有唔少選擇 set叫又得 散叫又得 仲有得打素菜火鍋係店員建議下 叫左一個2人set 再加一個小菜, 3個人share~1/ 姬松茸豆腐羹 呢道湯羹飲落去唔會「杰撻撻」而且姬松茸與豆腐的豆腐極佳2/黑松露秋葵炒蛋現在黑松露的價錢到底是有多便宜真的是每一口都有濃濃的黑松露而滑蛋十分嫩 火候掌握得十分好做all day breakfast 配料之一應該好正3/ 干鍋惹味鮮雜菌帶有少少辣道的醬汁十分香口 認真十分卜飯而且醬汁與材料完美混合 煮得十分入味!一人KO兩碗飯完全唔係問題!4/芋頭魚外皮炸得十分香口 而且完全不油膩!入面的芋頭十分綿密鬆軟 再醮上其所配的甜酸汁和生菜 真係一條三個人都唔係好夠分!5/鮮搾生薑蘋果汁一聽個夠就知健康野!飲完即刻補充返哂啲維他命唯一不足之處係果汁渣太多 或多或少影響左口感6/ 芒果千層 提拉千層完全沒期望到一間素菜店可做出咁高質既甜品其千層蛋糕口感綿密 而且沒
當然要咨詢下主角想食咩生日大餐啦
無肉不歡既友人竟然話想試下素菜
因為佢生日飯已經咩菜都試勻哂 差素菜未試
於是係openrice大神指引下就搵左呢間位於觀塘既「一心素食」 餐牌方面都有唔少選擇 set叫又得 散叫又得 仲有得打素菜 火鍋 係店員建議下 叫左一個2人set 再加一個小菜, 3個人share~
1/ 姬松茸豆腐羹 呢道湯羹飲落去唔會「杰撻撻」
而且姬松茸與豆腐的豆腐極佳
2/黑松露秋葵炒蛋 現在黑松露的價錢到底是有多便宜
真的是每一口都有濃濃的黑松露
而滑蛋十分嫩 火候掌握得十分好
做all day breakfast 配料之一應該好正
3/ 干鍋惹味鮮雜菌 帶有少少辣道的醬汁十分香口 認真十分
卜飯
而且醬汁與材料完美混合 煮得十分入味!
一人KO兩碗飯完全唔係問題!
4/芋頭魚 外皮炸得十分香口 而且完全不油膩!
入面的芋頭十分綿密鬆軟
再醮上其所配的甜酸汁和生菜
真係一條三個人都唔係好夠分!
5/鮮搾生薑蘋果汁 一聽個夠就知健康野!
飲完即刻補充返哂啲維他命
唯一不足之處係果汁渣太多
或多或少影響左口感
6/ 芒果千層 提拉千層 完全沒期望到一間素菜店可做出咁高質既 甜品
其千層蛋糕口感綿密 而且沒有死甜感
主人翁都十分滿意!
食後感:
完全推翻我對素菜感覺