2023-10-10 145 瀏覽
對於我呢啲食肉獸黎講,可能真係一年都食唔到一兩次素食🤣朋友介紹嘅呢一間餐廳簡直令我對素食改觀✨原來素食係可以咁creative嘅🙌🏻😟真心勁🩷有時食得太多肉類都有啲厭,都可以用植物性蛋白質去代替😋👍🏻不過唯一一個缺點就係,佢好多嘢都係用炸粉炸,會好多Fat🫣少食多滋味✨1️⃣日式咖哩吉列豬扒定食🍛 附加前菜同漬同甜點($138)[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]呢個素年推薦嘅吉列豬扒定食,真係整得好似肉類,個口感同顏色食落都完全唔覺得佢係用豆類整出黎嘅🫣原來佢係用「新豬肉」製造出黎嘅,連個味都有少少似真嘅豬肉😵‍💫😟好值得一試!同埋佢個炸皮整得好香脆✨附加嘅紅豆蕨餅都好出色,口感軟糯,好好味👍🏻😋唯一失色嘅係,我略嫌佢用得太多調味料,塊豬扒食到最後會覺得個口有啲乾😟2️⃣素年經典不可能芝士漢堡🍔 ($138)[🅁🄰🅃🄴 4/5]佢呢個漢堡外觀同埋裏面肉質同顏色都整得好似真牛肉🍔我特別鍾意佢個炸番薯薯條,外脆內甜好好食🫶🏻🥺食晒成個包真係超級飽✨3️⃣生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗🥗 ($108)[🅁🄰🅃🄴 3/5]呢個沙律都排得幾靚🫶🏻有啲羽衣甘藍同埋生果咁,佢三文魚個樣整得都幾似,食落有啲似用蒟蒻整出嚟,但

[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]

2️⃣素年經典不可能芝士漢堡🍔 ($138)
[🅁🄰🅃🄴 4/5]

3️⃣生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗🥗 ($108)
[🅁🄰🅃🄴 3/5]
呢個沙律都排得幾靚🫶🏻有啲羽衣甘藍同埋生果咁,佢三文魚個樣整得都幾似,食落有啲似用蒟蒻整出嚟,但無乜味,可能有埋Wasabi豉油會似啲??🤫🤣

4️⃣黃金脆雞塊 ($58/8件)
[🅁🄰🅃🄴 4/5]
呢個同麥樂雞有啲似🤣外皮整得好香脆,有豆腐嘅口感👍🏻😋

5️⃣熱京都宇治玄米茶 (跟餐附送)
[🅁🄰🅃🄴 2.5/5]
呢個宇治玄米茶嘅特別之處,就係佢無用濾袋沖茶🤣啲玄米會浮係水面,我個人就馬馬地咁樣飲茶😟但炒米香嘅味好濃郁,都幾好飲👍🏻
2023-10-09
  • 日式咖喱吉列豬扒定食