2024-07-09 99 瀏覽
驚喜的美味就在荔枝角,一頓美味又開心晚餐必需要找對餐廳,荔枝角這個地方我極少會在這裡搵食,今晚黎到這家餐廳,開業以來好評如潮,口碑極佳,名字叫「孵化生活」,再睇睇介紹,菜式有別於一般西餐廳,例如:「本地三黃雞焗西班牙燴飯」、「炸本地大尾魷」、「慢煮烤脆皮乳鴿」等等都吸引咗我,今晚我就和朋友嚟朝聖😋在工廠區星期六的晚上街裏非常寂靜,但一上到餐廳意想不到的人氣滿滿,氣氛非常好,特別在吧枱上,老闆放着紅酒、手工啤、芝士等,邊飲邊招呼客人,我就知道會很喜歡這個地方👍🐔▪️本地三黃雞焗西班牙燴飯 $ 328Baked Chicken Rice 驚喜之作,焗完之後一打開錫紙已經香氣撲鼻,新鮮三黃雞肥瘦適中,雞味特濃,尤其係雞皮嗰種黃油香,燴飯米粒軟硬適中,吸收哂雞油和雞油,再加上菇菌和雞內臟嘅味道,濃香又惹味,愛吃雞之人一定會喜歡,本來覺得兩個人食唔晒,但係當然最後都清晒🌟▪️清酒煮大蜆 $ 198Drunken Clam將大蜆、清酒、味醂和新鮮淮山用袋包住,然後再煮熟,沒有添加任何調味料,所有精華就在呢一個袋中,首先要飲一口湯清甜到不得了,淮山和大蜆當然係非常鮮味鮮甜,清新之選🦑▪️炸本地大尾魷 $

🐔▪️本地三黃雞焗西班牙燴飯 $ 328
Baked Chicken Rice

🌟▪️清酒煮大蜆 $ 198
Drunken Clam

🦑▪️炸本地大尾魷 $ 168
Crispy Fried Local Calamari
魷魚雪藏和新鮮一食就會食到,這個炸大尾魷脆漿厚薄適中,魷魚鮮味之餘爽口又彈牙,味道鹹香,沾上自家製嘅沙律醬更加美味,伴菜仲有炸甜椒,推薦推薦

🍺▪️手工啤 330ml $ 68
海鹽金橘啤酒
🌟Collaboration with 香港燒賣關注組🌟
金黃色嘅啤酒,上面係綿密嘅白色泡沫,帶有金橘皮嘅清新香氣,啤酒花嘅微妙花香,同柑橘類水果味道非常之夾,最尾帶點點鹹香,配合我今晚嘅食物,非常唔錯

• 炸本地大尾魷
  • 本地三黃雞焗西班牙燴飯