2017-10-14 522 瀏覽
呢次係約左成個月嘅生日9月聚會,大家都好繁忙所以夾到時間已經去到9月尾先食呢一餐遲來嘅生日飯。香港嘅葡國餐廳真係唔算多,友人推介食呢間葡國菜,而且呢度嘅乳豬好像都幾出名,所以友人訂枱嘅時候已經預早落定order,費事到時想食又無得食。我地三個人既然已經預留左個乳豬所以都唔敢再叫太多野,只係再叫多三樣:白汁煙肉蘑菇意粉、蒜蓉炒雜菜以及蘋果批配雪糕。先上枱嘅係白汁煙肉蘑菇意粉,雖然望落個樣唔算特別好,不過好足料。佢嘅白汁唔算太奶,又唔會太稀,意粉嘅軟硬度適中,葡國菜有意粉食,都幾特別。之後再嚟就係蒜蓉炒雜菜,原來雜菜主要係西蘭花、瓜類咁,蒜蓉炒感覺清清地,食落亦都唔太油,係健康之選。食住等乳豬我諗我地都等左起碼半個鐘左右隻1/4嘅乳豬先上枱,好野應該係要等耐d嘅!原來1/4隻乳豬本身都有配飯,而佢嘅乳豬係葡式制法嘅乳豬,唔似廣式燒味嘅乳豬咁樣。1/4乳豬有4件,肉好厚好大份,皮有少少脆,唔會太鹹。乳豬肉亦都好嫰,唔洗去澳門都可以食到呢種葡式嘅乳豬實在太幸福了。跟乳豬嘅飯好惹味,配乳豬一齊食都幾夾。最後,食完乳豬飯再加嘅蘋果批配雪糕,蘋果批唔太甜,暖暖嘅蘋果批加冰凍嘅雪糕,果然係絕配啊!美味
白汁煙肉蘑菇意粉

葡式烤乳豬

美味嘅甜品為呢一餐晚飯劃上完美嘅句號。坐左成晚都無俾人趕喺尖沙咀真係算好難得,下次多人聚會我要再encore佢地嘅乳豬啊!
葡式烤乳豬