2025-01-25
淨係聽個名已經覺得好sweet 🥰銅鑼灣加路連山道上個月新開咗一間以5、60年代復古懷舊裝修為主題嘅糖水店一入店內已睇到好多充滿老香港氣息嘅擺設,好喜歡佢哋有復古感哋嘅木窗框裝飾,店內佈置好雅緻,復古得來又好有甜蜜浪漫嘅氣氛,店子嘅Menu除咗有經典嘅傳統中式糖水口味之外,亦都有新派甜品我自己就最欣賞佢哋嘅蘇三大冰蘇系列,除咗打卡靚靚之外,仲超好食,嚟呢度要必點架!🌀黑芝麻芒果冰蘇$128一上枱我哋就即刻心心眼啦😍好靚吖!重配有小丸子、糖蔥、芒果蓉貼心店員會提醒要拉起圍邊膠片,然後冰蘇會立即在眼前如瀑布般一瀉而下,畫面吸睛又療癒韓式雪花冰質地做得好綿密👍🏻個豆腐雪好好食,淡淡嘅豆腐清香配埋小丸子、芒果蓉同糖蔥食,香濃嘅芝麻,清甜嘅芒果,令人一口接一口每一啖都係幸福嘅享受🥰🌀焦糖香蕉布丁$48用懷舊碗盛上Creme Brulee玩轉傳統與西式嘅混合體,布丁滑嘟嘟,香蕉面頭有烘得脆脆嘅焦糖,再加上肉桂焦糖餅碎,好好食呀😋🌀紅棗桂圓桃膠西米露$45(凍/熱)食完兩個凍嘅甜品,一於試返個熱辣辣食完暖笠笠嘅西米露啦🥰呢個西米露真係超足料😮有大量嘅桃膠響入面,好養生啊!呢個我私心好鍾意❤️
🌀黑芝麻芒果冰蘇$128