2012-07-26
六人以上先接受電話訂位,我地四個人惟有收工即閃,六點四十五分到左,仲係有好多位,唔駛等,我地仲有卡位坐添。本來一心想來試雞煲,但唔嗜蔥既同事見到個雞煲有佢最唔鍾意既紫洋蔥,即時有保留,我地問侍應可唔可以走蔥,佢話全部都可以走,不過味道就可能無咁好了。我地都明,唔緊要啦,大家決定唔食雞煲,叫湯底打邊爐。原來雞煲以外,湯底都有好多選擇,一般既芫茜、沙爹、鴛鴦固然有,另外亦都有有料湯鍋,豬骨、花膠、豬肚、海鮮、花蟹等等,個名都好吸引字,我地最後叫左「澳門豬骨鍋」,不得了!首先佢個賣相已經好討人鍾意,擺到靚一靚咁,仲要有兩大舊多肉豬骨,粟米(超甜)、紅蘿蔔、蘿蔔、杞子同淮山,十分之豐富,因為上台既時候係生生地的,所以要等一陣清左d湯料先開始淥野。男同事負責ko件大豬骨,佢話食完已經飽左三成!大家都試左d豬骨,真係好入味,又夠腍,而且豬骨面有少許胡椒同香料調味,簡直係我食過最好味既豬骨鍋!食左1/2個鍋,又唔駛擔心個湯無野淆,因為仲有好多豬白骨係底可以淆全程。唔單止咁,佢地唔係加水,係加湯,見你食到咁上下,佢就係放定壺湯俾我地自己加,食呢個鍋真係好滿足,食到最後d料依然好味!國肥牛:d牛好口感好
[IMG:1
]首先佢個賣相已經好討人鍾意,擺到靚一靚咁,仲要有兩大舊多肉豬骨,粟米(超甜)、紅蘿蔔、蘿蔔、杞子同淮山,十分之豐富,因為上台既時候係生生地的,所以要等一陣清左d湯料先開始淥野。男同事負責ko件大豬骨,佢話食完已經飽左三成!大家都試左d豬骨,真係好入味,又夠腍,而且豬骨面有少許胡椒同香料調味,簡直係我食過最好味既豬骨鍋!食左1/2個鍋,又唔駛擔心個湯無野淆,因為仲有好多豬白骨係底可以淆全程。唔單止咁,佢地唔係加水,係加湯,見你食到咁上下,佢就係放定壺湯俾我地自己加,食呢個鍋真係好滿足,食到最後d料依然好味! 國肥牛:d牛好口感好,一d都唔韌,厚薄剛剛好,都算大塊,配個湯底真係無得呀!
芝士腸:呢樣無咩特別~ 白菜:夠新鮮!好青綠! 炸腐皮:都好大碟下,比一般響鈴大件,好香脆。正!
薯仔:新鮮、好粉,切得好平均,不錯。 雙滑 (蝦+墨魚):真係彈牙又新鮮,食到有墨魚粒 (雖然食唔到蝦粒~)!好味~~ 豬膶:份量頗多,食完滯滯地,覺得唔係好靚,無咩膶味。
豬腰:看得見的新鮮!好爽!十個正! 雲吞+水餃:算係比較失色,好細隻,入面無咩料,得少少咁多肉,不過入面隻蝦幾爽。
蘿蔔:我地唔知個鍋有蘿蔔,其實個鍋已經好多件,好清甜,呢碟蘿蔔最後食唔晒~~
補充一下,入來既時候個侍應話係食兩小時,我地覺得講清楚就無問題,但我地都係食晒d野,近兩個半鐘佢先黎請我地埋單,都ok啦,當時九點幾,全場爆滿,仲有人等緊位。
另外之前見到d食評話服務有問題,但我地都唔覺,覺得佢地都好有禮貌,亦好勤快,要乜要物都無甩過,仲好留意我地加湯既需要添。整體黎講,係十分愉快既打邊爐經驗! 可以打入我最喜愛的邊爐店既三甲!