2014-05-09 1917 瀏覽
千島海鮮薄餅千島海鮮薄餅似fu係好平平無奇既菜式,本身點佢既時侯都冇抱咩期待,但係食落去既時侯真係處處驚喜。先不論佢味道極香,一尼到聞到就胃口大開,咬落果下,個薄餅底真係非常鬆脆,問過店主,先知原來佢地有高招,係焗之前會係麵團刺番多D隆等佢同空氣有更多接觸,咁當佢發酵果時就做到呢個十分酥脆既效果。另外,上面既芝士十分煙韌,配上佢鮮味十足既海鮮配料,我都忍唔住大讚。千島醬方面就落得略嫌太多,不過整體評分真係5粒星!蜜糖芥醬雞軟骨蜜糖芥醬雞軟骨,呢味菜聽到都覺得新奇,鍾意試新野既我又點會錯過呢。雞軟骨炸得剛剛好,唔似我之前食過既炸得太耐過硬,呢度既雞軟骨就非常好咬口,口感十足。佢既蜜糖芥醬係秘製既,自己調配,係出面我都冇試過呢種味道,佢既蜜糖好甜美,係比較鮮甜果皇,平日有食開蜜糖既朋友應該明係邊種,然後個芥醬係成個菜式既highlight,口味溫和既蜜糖加上左刺激味覺既芥醬,令成個層次唔同哂,極度refreshing,真係不得不試。