2018-08-05
約左朋友出旺角食泰菜,早到左行個圈,突然見到間川菜幾吸引人......Share 左張餐牌俾朋友,大家一致決定要轉軚試新野,yeah ! 主打似乎有三大類型:一是辣鍋魚 / 雞 / 鴨 ,食完主菜再加生料打邊爐;第二款是香鍋類,一般是蝦 / 蟹 / 雜錦,再另外加選想吃的配料,廚房會幫手煮好再一大鍋送上。最後一類是川式經典小菜,例如水煮牛、夫妻肺片、口水雞等等.......經過一陣商議,最後我地揀左冷鍋麻辣魚。有thumb up 的 ,似乎是招牌必食。冷鍋麻辣魚 $148叫左小辣,係香而不辣的,鍋底好香好足料,魚片新鮮、大片,唔太多骨,魚肉嫰滑,緊緊熟。配料大豆芽菜同木薯粉亦很出色。名叫冷鍋但其實上枱的時候是熱辣辣的,先食魚片,食到七七八八時先至開火加其他火鍋配料食。好味,推介! 火鍋配料叫左呢D,好彩枱夠大,叫左咁多野都冇問題。花枝丸 $28 -大粒又真材實料,六粒都唔使三十蚊,好抵。炸魚皮 $25 - 夠脆, 但底下果D略嫌碎左D海蝦 $48- 都算大隻,而且幾新鮮。肥牛 $42 - 都幾肥美,同麻辣湯好夾,份量足,抵食。木耳 $22 - 係細細片的貓耳朵,爽脆解膩,仲係健康食品。
主打似乎有三大類型:
冷鍋麻辣魚 $148
火鍋配料叫左呢D,好彩枱夠大,叫左咁多野都冇問題。
花枝丸 $28 -大粒又真材實料,六粒都唔使三十蚊,好抵。
炸魚皮 $25 - 夠脆, 但底下果D略嫌碎左D
海蝦 $48- 都算大隻,而且幾新鮮。
肥牛 $42 - 都幾肥美,同麻辣湯好夾,份量足,抵食。
有機紫薯粉 $22- 第一次食,其實係木薯粉D friend , 滑嘟嘟幾得意,質感似涼粉。
娃娃菜 $25
用來索麻辣湯真係正,份量多,好抵食。
荔枝沙冰 $32 & 凍柑橘青檸蜜 $22
兩杯都很冰凍,但可能我地食緊濃味野,覺得佢比較淡味。
凍杞子菊花蜜 $22
最尾D菜越食越辣,所以又叫多杯解辣,杞子菊花味重,感覺好淸熱滋潤,正呀!
超飽,埋單每人都係二百幾,抵啦!