2014-06-08
平時嘅我好鐘意食一塊塊朱古力,但對朱古力味嘅雪糕熱情只係好嘛嘛~不過今日經過中環士丹尼街見到一間新開嘅朱古力店有啲驚喜!本來見裝修幾靚,諗住買幾粒朱古力試下,無諗住食雪糕~但喺職員嘅推介下試食左4款口味(一共有12隻味),試左普通朱古力、黑朱古力、西瓜、榛子雲石!其中我覺得最有驚喜係黑朱古力味雪糕,因為一般其他地方食嘅都唔係好滑,仲可能會有啲粉粉地嘅感覺,但呢度就唔同,口感超滑,朱古力味好濃,吞左之後仲有好濃嘅朱古力加淡淡嘅蜂蜜香味留喺喉嚨~除左食雪糕,我仲飲左杯Espresso~前段有適當嘅果酸味道,唔會太苦澀,最難得就係無燶味,喺香港要搵杯唔燶嘅咖啡,真係唔易吖~呢度仲有用麥芽糖醇做嘅朱古力,話係關注糖尿病及追求健康人士之選,不過我無試~我試左粒有百年歷史嘅粒裝朱古力"Nougatine"係由黑朱古力包住脆糖榛子,好食唔太甜~連我3歲嘅侄女都掙住食~仲有"75% CUBOTTO CHOCAVIAR EXTRA FONDENTE" 魚子朱古力,唔係有魚子喺入面,係個樣似,有啲一粒粒喺表面,所以叫魚子朱古力~呢粒好濃,中間挾有軟身嘅黑朱古力!唔鐘意苦味,又唔鐘意太甜嘅人就啱晒喇~
除左食雪糕,我仲飲左杯Espresso~
唔鐘意苦味,又唔鐘意太甜嘅人就啱晒喇~