2013-02-11 177 瀏覽
早兩日去同老婆去開尖咀行街,老婆突然話想食扒,我就諗起個fd之前去富豪酒店Mezzo Grill食飯話幾抵兼好食,雖然不嬲對富豪酒店都無乜好感,但都即管去試下啦,反正個fd俾咗張coupon我有七折,無訂位12:30去到居然無乜人仲有window site俾我地坐,當日set lunch有5款main dish選擇,睇咗陣menu就有個大包送上枱,跟咗兩粒牛油同一小碟pesto醬,一粒係black truffle牛油(好好味,)另一粒係原味牛油,個包好熱好脆,正!!!今日老婆食rack of lamb,我就食salmon,頭盤係自助沙律吧,一般普通貨色無乜特別,食咗round就收手,跟住就飲湯( 湯係serve嘅 ),是日靚湯: 番茄雜菜湯,但無乜味,我要落好多pepper先食得落,但老婆就話幾好飲,可能我食得濃味啦~~fine~~等食main course,但等咗好耐.....因為個場開始多人啦,見d侍應好忙我都唔好意思吹佢哋,反正我有時間,由個湯飲完直至主菜上枱我哋等咗大慨十分鐘到,見到兩碟主菜賣相普普通通啦,先講我舊salmon,外表睇起嚟好似好dry咁,但食落又幾juice,廚
今日老婆食rack of lamb,我就食salmon,頭盤係自助沙律吧,一般普通貨色無乜特別,食咗round就收手,跟住就飲湯( 湯係serve嘅 ),是日靚湯: 番茄雜菜湯,但無乜味,我要落好多pepper先食得落,但老婆就話幾好飲,可能我食得濃味啦~~fine~~等食main course,但等咗好耐.....因為個場開始多人啦,見d侍應好忙我都唔好意思吹佢哋,反正我有時間,由個湯飲完直至主菜上枱我哋等咗大慨十分鐘到,見到兩碟主菜賣相普普通通啦,先講我舊salmon,外表睇起嚟好似好dry咁,但食落又幾juice,廚帥煎到大慨半生熟等舊魚唔會太dry,唔錯!!老婆隻羊架要4成熟,外表燒到有d燶燶地好香,一切開d肉汁流哂出嚟,食落又唔會太"蘇",最緊要係肥瘦均勻(老婆最驚係肥膏多過肉),所以老婆都食到直樹拇指呀!!!
到跟住到甜品係美式芝士餅,由於我唔食芝士,所以侍應問我要唔要fruit platter( 居然有得轉果碟,真係估唔到),咁我就要果碟,老婆就食cheese cake,生果都無乜好特別啦,咁我問老婆舊cheese cake味道如何,佢就話芝士味好濃,攪到好滯,早知都同我一齊食果碟算數~~
總括嚟講呢餐都算係有驚喜囉,百零蚊一位有咁多野食仲要味道唔差,下次有機會就嚟試下佢個dinner先!!
2013-02-09
用餐優惠