2021-09-25
特登早啲黎食個early dinner,驚喜 - 「新南苑私房菜火鍋鷄煲」依間雞煲邊爐放題係朋友推介,朋友再幫手book埋,所以我諗都冇諗睇都冇睇就決定左食依間。book左17:45,我同兩個豬朋一行三人17:00就到,好彩侍應叔叔都俾我地坐住等。依度唔係好大,坐得都ok舒服。呢度嘅餐大致上分三種(夜晚八點前離坐):牛魔王餐$278,海鮮餐$278同埋至尊餐$438,星期六日公眾假期前夕就加到$20。我哋三個人都係叫咗海鮮餐。一開始,侍應就比咗半隻雞嘅雞煲你自己慢慢炒,我地叫咗小辣,ok香但唔辣,炒嘅途中加埋油炸鬼,但由於個雞煲都幾乾身,所以啲油炸鬼都唔會點入味,啲雞算正常味,我哋總共叫咗兩次。食完個雞煲,如果喺其他餐廳,通常就會加啲水就轉做打邊爐,但依度佢另外比個湯底你👍我哋今次叫咗個蟹窩花甲湯底,湯底都幾清幾幾淡,當然你淥完d肉/海鮮之後,越煲越耐就會變咸,臨尾我都飲到幾啖,係南瓜海鮮湯嘅味,幾好飲。依個海鮮餐包每人1份海鮮:有大蝦、聖子、生蠔、帶子、大蜆,同埋一舊唔知咩魚。隻蝦好大隻,成隻手掌咁大,肉質爽有蝦味,正。就算你係出邊超市買呢啲size嘅蝦,我諗都起碼$20一隻,痴線,
一開始, 侍應就比咗半隻雞嘅雞煲你自己慢慢炒,我地叫咗小辣,ok香但唔辣,炒嘅途中加埋油炸鬼,但由於個雞煲都幾乾身,所以啲油炸鬼都唔會點入味,啲雞算正常味,我哋總共叫咗兩次。
依個海鮮餐包每人1份海鮮:有大蝦、聖子、生蠔、帶子、大蜆,同埋一舊唔知咩魚。隻蝦好大隻,成隻手掌咁大,肉質爽有蝦味,正。就算你係出邊超市買呢啲size嘅蝦,我諗都起碼$20一隻,痴線,真係落足本。
另外依度仲包一碟新鮮牛肩頸肉。嘩,依碟肉真係好好食,佢切得唔會太薄,加上唔多唔少嘅肥肉,淥10零20秒,再連埋胡麻醬+蔥+芫荽一齊食🤤啲牛肉嘅油同埋肉嘅香味,真係冇得輸。我真係想encore,一碟散叫$68,真係好抵。諗返起我lunch box 自己整嘅肥牛,係超市買都要賣$138磅,真係冇得比。
其餘任叫嘅火鍋配料都正正常常:魚皮、海蝦、龍躉片都幾好食,值得叫兩三round。不過食到依度我都飽飽地,唔係食得太多。
由5:30食到8:00,兩個半鐘,其實時間都只係啱啱好,因為自己炒雞煲同埋食雞煲,一次都差唔多用20幾30分鐘。
有機會我都會再嚟,多謝朋友推介🤞
Mcmug綜合評分:8/10,絕對值得一試再試。