2018-08-15 444 瀏覽
是日朋友舊曆生日,試下平時少去o既餐廳用餐慶祝,於是就去左抺茶館了。我地兩個都揀左特色定食,因定食包左五項,都幾豐富。我就揀左香葱芝麻生薑豬肉定食,朋友就揀左黑麻油濃厚豬骨拉麵定食。香葱芝麻生薑豬肉定食:  大大碟o既生薑豬肉,生菜份量唔少,配埋蕃茄,實在難得,宜家出黎食飯,好少有菜食。生薑豬肉醃得入味,薑味唔算好濃,配埋沙律菜,下飯,又健康,且白飯係免費加添,值得添飯,再添飯。配菜係蕃茄同少少辣味嘅芽菜仔,芽菜仔味道清爽,兩樣配菜攞埋黎送飯,都唔錯。豚肉野菜湯就一般,味精味好濃,飲唔到任何豬肉味。黑麻油濃厚豬骨拉麵定食:拉麵湯底黑麻油味重,不會太咸,又香又好味,其實都幾有味精味。薄薄o既日式叉燒有二片,叉燒唔算太肥,味道唔係太濃郁,配埋半隻溏心蛋,味道都算ok。拉麵麵身夠Q彈又爽,可惜份量較少,得半碗左右,男士食左都唔夠飽。三文魚壽司有二件,三文魚尚算新鮮。配菜都係少少辣味嘅芽菜仔,辣辣地湯麵味道更突出。炸雞有二件,炸得夠酥脆,算落得多炸粉,雞肉唔係 juicy 果類,攞出黎都唔多熱。冰綠茶: 我同朋友都揀左冰綠茶,天氣熱唔想飲熱野,餐廳冷氣凍,要求走冰,侍應又話唔走得冰,話少許冰,

香葱芝麻生薑豬肉定食

香葱芝麻生薑豬肉定食:
大大碟o既生薑豬肉,生菜份量唔少,配埋蕃茄,實在難得
,宜家出黎食飯,好少有菜食。生薑豬肉醃得入味,薑味唔算好濃
,配埋沙律菜,下飯
,又健康
,且白飯係免費加添,值得添飯,再添飯

黑麻油濃厚豬骨拉麵定食:

冰綠茶: 我同朋友都揀左冰綠茶,天氣熱唔想飲熱野,餐廳冷氣凍,要求走冰,侍應又話唔走得冰,話少許冰,都比左好多塊。冇走糖啲綠茶都係淡淡,綠茶味亦係淡,抹茶館飲綠茶確實有啲失望

甜品: 是日甜品為日式年糕,年糕煙韌QQ不黐牙,年糕面蘸左砂糖同黃豆粉,甜味剛剛好,唔會太甜

服務就麻麻地,好難先叫到侍應,叫親都係我睇你唔到,我聽你唔到咁。
2018-07-12
慶祝紀念