2023-11-25
今次黎到尖沙咀嘅一間日本餐廳食omakase,唔單只地理位置方便,野食新鮮,廚師發板最緊要係個廚師,廚師同staff都好風趣好nice地介紹食材,完全唔會有壓力,成個食用體驗都非常好!👍🏻首先前菜有靜岡番茄+海藻切絲,番茄好鮮甜,酸酸甜甜咁好開胃🤤開始上刺身喇~伊佐目刺身魚味突出,加上白醬油更加鮮味👍🏻仲有安康魚肝+醬油漬西瓜+北海道剝皮魚,非常欣賞呢度嘅師傅會勇於創新,真係會mix & match唔同嘅新鮮食材,好有驚喜😍中拖羅他他tart ,因為好新鮮,所以加少少淡雪鹽已經好好食🤤🤤🤤呢條鰤魚刺身就犀利喇,本身有成5kg以上~~呢個係名錫八爪魚,下面加上白蘿蔔吸收曬d精華,勁入味😋😋另外仲有好少食omalase會出現嘅京都鴨,本身半生熟怕好腥,但一d都唔會!呢件係食海膽大嘅石桓鯛壽司,用昆布漬,好重海鮮味😍😍池魚帶果香、關青魚好脆口熟食方面有新鮮北海道銀鱈魚,以燒焗嘅方式無得輸啦🤤🤤🤤最後師傅仲醒左件醬油漬吞拿同北海道赤海膽比我地,簡單係刺身界嘅天花板😍😍😍甜品以和歌山九條山柿作結,非常完美嘅句號☺️☺️☺️推介推介👍🏻
開始上刺身喇~
伊佐目刺身魚味突出,加上白醬油更加鮮味👍🏻
呢條鰤魚刺身就犀利喇,本身有成5kg以上~~
呢個係名錫八爪魚,下面加上白蘿蔔吸收曬d精華,勁入味😋😋
呢件係食海膽大嘅石桓鯛壽司,用昆布漬,好重海鮮味😍😍
池魚帶果香、關青魚好脆口
熟食方面有新鮮北海道銀鱈魚,以燒焗嘅方式無得輸啦🤤🤤🤤