2018-12-13
冬天飲薑奶真係好適合🤤暖心又暖胃前幾日行開尖沙咀,見到花斑茶社新出嘅銀燕薑奶有買一送一優惠,銀耳、燕麥、薏仁、薑汁、牛奶,呢個組合感覺好滋補養生😆咁凍嘅天氣飲番杯熱飲就啱晒,味道唔錯啵!夠薑味得來又唔會好辣,用咗4.3明治鮮奶,濃厚奶香,底下仲有煲到好淋嘅銀耳同薏米,真材實料,唔嚐甜嘅我認為甜度可以再低少少😚不過咁樣都OK,飲完即時warm曬❤️另外一杯係期間限定嘅岩鹽黑糖珍珠厚鮮奶😎黑糖珍珠奶大多數都係甜度固定!本身都怕太甜,但第一啖飲落真心有驚喜!首先黑糖紋夠靚仔,而且拎上手杯底珍珠係熱嘅!信心已經黎左一半,奶凍珠熱嘅味覺享受真係好正🤓而且味道完全驚豔到我!係焦糖爆谷嘅味道😍個焦香味好得!中間仲有啲岩鹽味咸香咸香中和左黑糖嘅甜膩,成個味道勁夾!上面個黑糖奶蓋令杯鮮奶有更濃醇嘅黑糖香,用左4.3明治牛奶,奶香味一開始比較弱,但後來愈飲愈出!黑糖珍珠好煙韌Q軟,軟硬度啱啱好🤩入口濃郁嘅黑糖味,唔會有食粉嘅感覺👍🏻呢杯整體偏重口味同較甜,但我覺得佢哋嘅飲品質素唔錯,而且又唔洗成日排長龍!經過朋友可以買來試吓❤️