2018-06-25 539 瀏覽
我同大少都非常鍾意去台灣,其中一個原因係比台灣嘅美食吸引着。知道有台灣過江龍嚟香港開燒肉店,我哋一直都搵緊機會嚟試吓。幾經辛苦終於答啱時間有book到枱可以嚟一探虛實。店內裝修都非常有特色,除咗一般嘅方枱同卡位之外,仲有吧枱位。食燒肉坐吧枱我都真係第一次見!我見到其他客人坐吧枱係有一個爐喺佢地前邊有個師傅幫佢哋燒。我哋睇過Menu睇咗好耐因為實在太多野都想試。幾經辛苦落完單之後,我哋嗌嘅小食就已經上枱,就係醃蘿蔔。呢個醃蘿蔔食落有少少辣,唔會有平時嗰浸醃蘿蔔嘅怪味另外一個小食就係蟹膏生干貝。顧名思義就係喺刺身帶子上面加上蟹膏,兩樣食材都非常新鮮,食落非常鮮甜。值得一試,流口水中!跟住就到主角燒肉出場,首先嚟到嘅但係霜降松阪豬。開頭我哋擔心唔知點燒,因為驚唔識燒而影響咗味道,但其實基本上所有食材都會有店員幫你處理。呢個松阪豬十分爽口,肉味十足。啱啱食完松阪豬之後,角切牛舌就已經放低係我地面前。店員同我地講每一隻牛只有十分少量嘅肉可以做到角切牛舌。店員幫我地燒後我哋就即刻擺入口,第一下咬落去我同大少都'嘩'咗出嚟!估唔到佢嘅肉質係咁鬆化,而又有十分強勁嘅牛味!我個人覺得呢個係一定要試!睇得

睇得深夜食堂多,我哋就試咗個鮭魚茶漬飯感受下,都幾好食呀!

之後我哋叫嘅綜合野菜亦都送到。各款蔬菜都十分新鮮!

另外我哋仲叫咗個鮮魚味噌湯,魚味濃郁, 十分鮮甜!

跟住又翻返嚟燒肉啦!就係我哋最鍾意嘅牛五花肉!果然呢度嘅肉類真係冇令我地失望!呢個牛五花又係十分出色!

最後就係豬五花。相對地呢個豬五花就比較失色,可能因為我哋揀咗蒜味,太多蒜蓉令到食唔到豬五花嘅味道。我都食得出個肉本身都係相當高質!

全餐飯我哋基本上都冇用過啲調味料,淨係食咗啲蔥花同洋蔥碎!

呢餐飯食得我同大少十分滿足!基本上全餐飯我哋都覺得十分滿意!仲試過有幾次我哋都'嘩'咗出嚟!因為有啲食材真係太好味道!雖然呢度個消費都唔係低,但呢度真係會令到我哋都會掛住!我哋一定會再嚟
2018-06-03
15 分鐘 (堂食)
  • 蟹膏生干貝