2021-11-12
早兩日趁住秋高氣爽走去馬鞍山郊游,夜晚走去醫肚發現呢個曾經嘅美食沙漠已經多左唔少出色嘅食店😋熱愛日式美食嘅我見到呢間新開嘅”山海”居酒屋即刻就走去試下。山海有屯門同馬鞍山兩間分店,但要留意剩係得馬鞍山晚市會有串燒供應架!而且價錢平份量大,所以想食串燒嘅朋友仔記得留意啦🍢。。🔘梅 (12貫) | $338評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: “梅”包括12貫壽司,全部用上時令嘅海鮮食材,當中拖羅、牡丹蝦、帆立貝等等嘅食材都應有盡有,感覺就好似食緊Omakase咁。而叫個set有一件好飽滿嘅海膽壽司添😋12件款式都好豐富,基本上想食嘅都有齊晒,海膽帶子蝦蟹肉吞拿魚,件件都好新鮮。而壽司師傅嘅刀法都非常出色,師傅會用刀將壽司薄薄咁𠝹幾刀,用意係將魚肉內嘅筋切斷,食落口就更力細滑冇渣嘅口感。。。🔘櫻花丼 | $168評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 櫻花丼,亦即是魚生角切飯,原本想食三色丼,但咁岩當日魚膽供應唔夠😩雖然食唔到一啖啖既海膽,但呢個櫻花丼都相當出色,材料包括吞拿魚、三文魚、三文魚籽等等,魚生份量比飯仲多😂啖啖食落都有魚生,而且魚生好新鮮同厚切,食落又鮮又好好口感🤤。。🔘炙燒本鮪面頰壽司 | $68評分
🔘梅 (12貫) | $338
🔘櫻花丼 | $168
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗
🔘炙燒本鮪面頰壽司 | $68
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 呢個係居酒屋嘅限定推介,由於係鮪魚嘅面珠燈肉,所以份量極少。將魚肉燒過後,配埋壽司飯同紫菜一齊食,店員提我地要襯熱快d食先可以食到最佳效果。微熱嘅魚肉放入口真係即刻溶化,絕對值回票價🤤
🔘大蔥串 | $16
🔘豚肉年糕 | $56
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 由於我哋已經食到好飽,所以只係叫咗兩款串燒,而我哋冇諗過原來呢個價錢係一碟兩串😳好抵食。豚肉年糕非常之有驚喜,豚肉包住年糕,裏面好煙韌,口感非常豐富。
🔻店員服務態度好好
🔻姐姐不斷加茶水好勤力🤭
🔻環境非常舒適寬敞
🔻食物款式繁多,味道不錯
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️