2024-07-10
慶祝父親節 揀左爸爸最愛嘅中菜餐廳環境寬敞 裝修優雅 座落維港旁可以一邊欣賞海景 一邊享受精緻嘅晚餐🥢Menu選擇非常多 非常吸引 最後叫咗以下幾道菜🔸羲和馳名烤鴨半隻🔹磯煮鮑魚🔸三色皮蛋🔹芥茉沙律蝦球🔸籠仔櫻花蝦海味蒸飯\🦆羲和馳名烤鴨半隻($388)/絕對不能錯過嘅烤鴨!! 呢道羲和雅苑獨創嘅烤鴨 魅力震撼全城成功令品牌喺全國開設超過40間分店烤鴨熱辣辣出爐後 由師傅即席切片🔪熟練嘅刀工 將烤鴨分切成鴨胸皮、鴨胸肉、鴨腿肉配以獨創嘅三種嶄新吃法 品嘗烤鴨不同風味 《鴨胸皮》全隻鴨最香酥的位置 建議不用包薄餅先蘸藍莓醬 再蘸爆炸糖 放入口中兩至三秒💥爆炸糖在口中跳動 瞬間變成會跳舞的烤鴨感覺非常新穎!!《鴨胸肉》皮脆肉嫩 建議不用包薄餅直接蘸羲和秘制嘅黃芥末即可入口酸中帶甜 委婉解膩 係我最愛嘅一款食法😻《鴨腿肉》全隻鴨精華所在 建議包薄餅享用🌮第一個傳統吃法:包薄餅 加入青瓜條、京蔥絲、甜麵醬,經典嘅美味!第二個新式食法:包薄餅 加入山楂條、紫洋蔥、藍莓醬,好似食緊甜品咁!\🥚三色皮蛋 ($78)/擺盤賣相超吸睛超可愛!!!🐣皮蛋上鋪滿紫姜粒 青椒粒 酸菜粒 金箔作為涼菜前盤非常開
餐廳環境寬敞 裝修優雅 座落維港旁
可以一邊欣賞海景 一邊享受精緻嘅晚餐🥢 Menu選擇非常多 非常吸引 最後叫咗以下幾道菜
🔸羲和馳名烤鴨半隻
🔹磯煮鮑魚
🔸三色皮蛋
🔹芥茉沙律蝦球
🔸籠仔櫻花蝦海味蒸飯 \🦆羲和馳名烤鴨半隻($388)/
絕對不能錯過嘅烤鴨!!
呢道羲和雅苑獨創嘅烤鴨 魅力震撼全城
成功令品牌喺全國開設超過40間分店
烤鴨熱辣辣出爐後 由師傅即席切片🔪
熟練嘅刀工 將烤鴨分切成鴨胸皮、鴨胸肉、鴨腿肉
配以獨創嘅三種嶄新吃法 品嘗烤鴨不同風味
《鴨胸皮》全隻鴨最香酥的位置 建議不用包薄餅
先蘸藍莓醬 再蘸爆炸糖 放入口中兩至三秒💥
爆炸糖在口中跳動 瞬間變成會跳舞的烤鴨
感覺非常新穎!!
《鴨胸肉》皮脆肉嫩 建議不用包薄餅
直接蘸羲和秘制嘅黃芥末即可
入口酸中帶甜 委婉解膩 係我最愛嘅一款食法😻
《鴨腿肉》全隻鴨精華所在 建議包薄餅享用🌮
第二個新式食法:包薄餅 加入山楂條、紫洋蔥、藍莓醬,好似食緊甜品咁! \🥚三色皮蛋 ($78)/
擺盤賣相超吸睛超可愛!!!🐣
皮蛋上鋪滿紫姜粒 青椒粒 酸菜粒 金箔
作為涼菜前盤非常開胃🤤 \🍤芥茉沙律蝦球($178)/
私心推介❣️
大大粒爽口嘅蝦球 配上秘制嘅芥茉醬
下面仲有薄米脆片 成個配搭非常好!! \🍚籠仔櫻花蝦海味蒸飯($158)/
同樣係私心推介❣️
打開籠仔就已經聞到超香
櫻花蝦 魷魚 蝦乾等等嘅海味配料爆滿!!🦐🦑
用蒸籠蒸過後 飯濕潤得黎粒粒分明
重點係海味嘅鮮味滲晒入飯裡面 非常惹味 屋企人對食物都讚不絕口 話下次做節可以再Encore😆