2016-08-09 934 瀏覽
專程黎試好旺角自稱話正宗炸醬麵,因交通關係,搞到要急急食添,趕住走 ﹗HKD30 ?真係有點貴啊,只不過係一碗炸醬撈麵加牛腩之麻。係旺角驅驅一碗牛腩撈要 HKD36 蚊?白烚芥蘭連蠔油都無要收 HKD13 蚊?價錢令我有點驚奇 ﹗上次幫朋友黎買粥,聞到好香好香既食物味道,到底是什麼呢?唔知係咪牛腩呢?原來我上次路過聞到好香既,搞到好想試既係炸醬撈麵,並唔係牛腩呢 ﹗柱侯牛腩撈麵走蔥,清湯為大地魚湯,較為濃味及偏咸,凍左就更咸。牛腩過瘦又鞋烚烚,口感硬掘掘,唯一可取係炆得非常入味,我要牛腩係腍、棉、滑先叫好食 ﹗以三十幾蚊黎講,個麵底實在太細太少,不香不滑不爽,物非常值。炸醬撈麵加柱侯牛腩,柱侯醬汁已完全滲透牛腩,每一口都充滿濃厚芳香味道,非常入味,雖略瘦但滿意可口。炸醬偏重甜味突出,裡面有肉碎及麵豉粒,香氣十足而霸道,深層味道有點似海鮮醬混甜醬。加左少量腩汁,未能試到其真身,要食返次原味炸醬麵先得。撈麵有分一碗或一碟,今次食一碗,份量只夠我兩大口,一啜已消失得無影無踨,實在唔多夠飽,仲要收成 HKD30 蚊 呀 ﹗整體味道真的不錯,可以添食。

柱侯牛腩撈麵走蔥
炸醬撈麵加柱侯牛腩