2023-05-19 1416 瀏覽
果日搭船從中環過去尖沙嘴已經開始落雨,所以快步衝去星光行,睇下有咩食,見到上海姥姥,以前都食過,覺得味道同價錢都可以接受,所以入咗去坐低。我哋一行三人,我、老公同埋囡囡,叫咗一個餸同埋兩個主食。餸係賽螃蟹,同其他地方嘅做法差唔多,都係炒蛋白咁樣,不過佢放咗瑤柱落去炒,有海鮮味一d,加上碟賽螃蟹中間仲有個蛋黃,整開佢,等蛋黃汁同蛋白混合埋一齊,唔單止賣相更加好睇,而且口感會更加滑。雖然佢本身已經調得好好味,但係我都係習慣加d醋,覺得味道會更上一層樓。至於兩份主食,一份係上海餛飩蔥油拌麵加配排骨,另外一個係黃金蝦仁炒飯飯。我個人比較欣賞個炒飯,佢加咗鹹蛋黃,好入味,有d甘香。但係老公同囡囡比較鍾意個麵,我個人係略嫌味道有d淡,不過香味係足夠嘅。最美中不足嘅係,呢間餐廳無提供bb凳,帶bb去嘅家庭就未必適合啦。價錢方面,我哋食咗三百幾,平均一百幾一個人。

價錢方面,我哋食咗三百幾,平均一百幾一個人。
2023-05-07
午餐