2023-04-24
✨接受唔到有人未食過𝖯𝗂𝖼𝗂!向來出名高性價比意大利菜,平日百零蚊有齊手工𝖯𝖺𝗌𝗍𝖺、頭盤、甜品和飲品,而且每間分店裝修毫不馬虎,每一細處盡顯意大利風情,每次𝗍𝗋𝖾𝖺𝗍 𝖽𝖺𝗒唔想煩一定首選𝖯𝗂𝖼𝗂 (對我就是忠實粉絲)✨特別想和大家分享限定的𝖢𝗁𝖺𝗌𝗂𝗇𝗀 𝖢𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾 𝗆𝖾𝗇𝗎(已完,不過大家可以碰碰運氣留意下一次𝖷𝖣),另外附菜單新品食評,極為高質,蟹肉控、芝士控請豎起耳仔留意了!💰我哋揀選的晚市𝖳𝖺𝗌𝗍𝗂𝗇𝗀 𝖬𝖾𝗇𝗎 $𝟤𝟫𝟢/𝗉,包主食連𝖲𝗍𝖺𝗋𝗍𝖾𝗋共五款(可以自選𝟤+𝟥或𝟥+𝟤),和自選甜點🍝絕對捧住個肚走。••••••••••• 難忘推薦 ••••••••••▸ 𝗥𝗶𝗰𝗼𝘁𝘁𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗶 𝗕𝘂𝗳𝗮𝗹𝗮🧀(𝗟𝗶𝗺𝗶𝘁𝗲𝗱 𝗺𝗲𝗻𝘂)// 新鮮水牛軟芝士淋上薰衣草蜜糖,奶香在花蜜的平衡下更輕盈柔滑,配烤到焦脆的拖鞋麵包咬下更具口感(不過本人比較喜歡單吃軟芝士,香氣更濃郁!)▸ 𝗠𝗮𝗰𝗰𝗵𝗲𝗿𝗼𝗻𝗶 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 & 𝗚𝗼𝗿𝗴𝗼𝗻𝘇𝗼𝗹𝗮🫕(𝗟𝗶𝗺𝗶𝘁𝗲𝗱 𝗺𝗲𝗻𝘂)// 𝘎𝘰𝘳𝘨𝘰𝘯𝘻𝘰𝘭𝘢是一款濃郁發酵味重的藍紋芝士,奶香比例高,吃起來非常搶戲,芝士控一定鐘意。//
••••••••••• 難忘推薦 ••••••••••
// 鮮刨黑松露烤過,燶味唔算重,屬於比較溫柔嘅香,一口挖上滿滿的芝士和煙靭的長卷麵,𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺濃厚至極。
▸ 𝗖𝗵𝗶𝘁𝘁𝗮𝗿𝗮 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗿𝗮𝗯 🍝
// 𝘙𝘦𝘨𝘶𝘭𝘢𝘳 𝘮𝘦𝘯𝘶新上的𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢,正到不得了,諗起以後都有得食就感動🤧應該係有史以來食過最高質的𝘗𝘪𝘤𝘪 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢。
// 皇帝蟹膏同蟹肉絲極澎湃,撈勻油蕃茄墨汁調成的醬汁非常鮮甜可口!長細麵質偏煙靭硬身,但掛汁力出色,每口蟹香爆棚,蟹肉控真係會癲!(𝘸𝘩𝘰 𝘣𝘦𝘭𝘪𝘦𝘷𝘦𝘴 單點只係$180)
// 連殼皇帝蟹肉保留原有的鮮味,肉質細嫩而且富彈性,肥美多汁!想𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦了
▸ 𝗕𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗲𝘀𝘀𝗰𝗮𝗸𝗲 🍰
// 去親𝘗𝘪𝘤𝘪都係點𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶,今次試試新𝘮𝘦𝘯𝘶!特別之處在於這款芝士蛋糕以布袋芝士製成,口感會更輕更幼滑。
// 淋面醬汁是市面比較少見的士多啤梨番茄汁,草莓果肉豐富,入口是澎湃的草莓果醬味,後韻才帶微酸、青草感的蕃茄汁液,非常有趣!😛
// 為了減低膩感,芝士蛋糕體也加入了橙皮,嚼起來非常香,不過一大個兩人分也實在有點𝘩𝘦𝘢𝘷𝘺。
••••••••••••••••••••••
📍 Pici (將軍澳)
將軍澳澳南海岸唐賢街33號Capri Place地下G17號舖
*記得記得要睇分店🤣實測尖沙咀同將軍澳最OK
•••••••••••••••••••••
如果你也喜歡我的內容,想了解更多:
觀察人間|身心靈|健身營養|自煮烘焙|周遊覓食