2020-11-19
係香港,要搵間好食,坐得舒服既omakase真係唔易,咁見到尖沙咀開左間新既,咁岩又book到位,就當然要去試下啦!一去到,環境裝修真係好靚,勁有日本feel!依家疫情下無得飛,係依到可以一解思鄉之愁。食omakase坐bar枱面前係好啲,因為你可以睇住師傅整,同佢有交流,了解下唔同食材。日本萬菜,師傅話每日都唔同,每日都有十幾款唔同既萬菜比客人選擇。我地叫左幾個試下,就咁個賣相已經知道依到係幾認真,全部都係好用心咁擺盤,唔係是但擺。每樣野都好出色,全部味道都好唔同,係好獨特,重點係今次食過,下次可能叫唔番,因為佢日日唔同,咁都好既,因為每次黎都會有驚喜。福岡惠比須燒蠔,志賀島砂拔螺,兩個都係好鮮,唔會燒過頭,火喉岩岩好。博多地雞手羽先一夜干,依隻手羽真係好大隻,咁因為係走地雞,所以肉都幾實,但唔係難咬,燒得岩岩好,個皮好脆,咬落去夠熱,肉汁都好多,係外脆內軟。燒蘆筍同甜白粟米,燒得岩岩好,唔會好濃,唔會乾哂,咬落去D汁多到彈出黎!個種鮮甜係要靚既材料先可以食到。博多地雞雞頸肉,依個真係不得了,雞頸唔係周圍有得食,而好味既雞頸更加係少之又少。佢係燒到岩岩夠熟,等D肉汁可以鎖住係到,唔會
一去到,環境裝修真係好靚,勁有日本feel!依家疫情下無得飛,係依到可以一解思鄉之愁。食omakase坐bar枱面前係好啲,因為你可以睇住師傅整,同佢有交流,了解下唔同食材。 日本萬菜,師傅話每日都唔同,每日都有十幾款唔同既萬菜比客人選擇。我地叫左幾個試下,就咁個賣相已經知道依到係幾認真,全部都係好用心咁擺盤,唔係是但擺。每樣野都好出色,全部味道都好唔同,係好獨特,重點係今次食過,下次可能叫唔番,因為佢日日唔同,咁都好既,因為每次黎都會有驚喜。 福岡惠比須燒蠔,志賀島砂拔螺,兩個都係好鮮,唔會燒過頭,火喉岩岩好。 博多地雞手羽先一夜干,依隻手羽真係好大隻,咁因為係走地雞,所以肉都幾實,但唔係難咬,燒得岩岩好,個皮好脆,咬落去夠熱,肉汁都好多,係外脆內軟。 燒蘆筍同甜白粟米,燒得岩岩好,唔會好濃,唔會乾哂,咬落去D汁多到彈出黎!個種鮮甜係要靚既材料先可以食到。 博多地雞雞頸肉,依個真係不得了,雞頸唔係周圍有得食,而好味既雞頸更加係少之又少。佢係燒到岩岩夠熟,等D肉汁可以鎖住係到,唔會流失哂,咬落去係彈牙,好嫩,仲要食到少少鮮味。之後仲比左個蛋黃你,可以打左佢再點雞頸黎食,同就咁食係兩個唔同既食法,估唔到點左之後係可以咁夾。
燒牛脷,好好食,唔會太肥唔會太瘦,咬落去好有咬口,幾彈牙!牛味好強,肉汁又夠多,真係好難食到咁好食既牛脷。 茶漬飯團,個飯團係燒過,即刻香口好多,倒埋D茶,撈埋一齊真係好有日本feel。
味增飯團,微辣,味增都幾勁,焦得黎幾好味,加上塊紫菜都有燒一燒過,包住熱熱地,好有誠意,好好食。 星野村屋綠茶布甸,老闆自己親手做,好滑,唔太甜,好勁綠茶味。
天神天神布甸,焦糖味好勁,好滑,旁邊仲有海鹽同檸檬可以加埋一齊食。開頭食第一啖唔加都已經好正,加埋海鹽同檸檬估唔到係另一種味,咸咸地酸酸地又可以帶出焦糖既甜!真係必點!