2017-09-25
今日同同事即興放工到油麻地睇玩具(其實係老婆夜晚約左人, 夾硬拉個同事陪🙊)。今日收穫都唔錯, 我地攞住一人一袋戰利品行去旺角搵野食。由於時間尚早加上Lunch我地食麵都唔太飽, 同事提議去食放題, 所以我地行到放題集中地創興揀下食邊間。Openrice揀完一輪最後揀左位於5樓呢間神輿日本料理, 因為見到呢間嘅評價好好而且價錢比其他仲要平。神輿日本料理店面積都幾大, 裝修好有日式風格, 門面有一個大大的鳥居, 店內放滿日式擺設。可能時間尚早, 我地不需要等位已經入到, 坐位比一般放題都寬敞, 店內空間感十足, 坐得幾舒服。👍點餐紙好誇張, 超厚。食放題我地當然會先試刺身, 每款刺身我地都點了幾件, 之後再選其他食物。上菜非常有效率, 我地仲攞住之筆揀緊野食時, 刺身已到, 咁我地唯有品嚐左佢先啦。😋 刺身好新鮮, 當中我最喜歡象拔蚌同帶子, 好快清完第一輪後我地立刻Encore。😙由於怕吃壽司飯會好易飽, 所以壽司我地只點了最想食的火灼和牛壽司同鰻魚壽司, 鰻魚壽司味道正常唔算特別, 火灼和牛壽司幾香口, 牛肉味濃, 壽司飯唔大舊, 味道都唔錯。神輿的炸物幾有水準, 天婦羅蝦好香脆,
刺身拼盤
刺身拼盤
神輿的炸物幾有水準, 天婦羅蝦好香脆, 蝦肉都好爽口, 而我最愛係榴槤球, 呢度嘅榴槤球應該係我食過最濃榴槤味的, 而且仲要係流心的。😍
榴槤球
燒物選擇都多, 我地點左一口牛同粟米, 一口牛肉質軟腍, 外層香口之餘仲保留到肉汁, 師傅功夫幾好。
其他任點食物都唔錯, 甜品更有我鍾意嘅紅豆雪糕, 紅豆味好濃郁而且有原粒紅豆, 好好味, 食唔出係邊個品牌嘅雪糕。🙈
紅豆雪糕
埋單每人$221, 性價比高, 值得一讚係店員做野好有效率, 帶位收碟上菜埋單都好快手。👍
餐牌