2020-02-27
最近去左呢間月。火鳳燒鳥,餐廳嘅裝修係旺角區少有嘅有格調,相當唔錯.一坐低首先有個前菜粟米椰菜沙律🥗,酸酸甜甜幾開胃.之後食左個刺身盛合,入面有中拖羅,油甘魚,池魚,𩶘魚,八爪魚🐙,刺身新鮮,油甘魚同八爪魚呢兩樣特別鮮甜,唔錯呀.食完凍嘢就食返啲熱嘢,有味噌煮牛肉,入面有牛舌同牛腩兩個部分,口感大有不同,一個淋,一個彈牙,味噌帶有微辣,味道幾好.之後再有炸物,吉列帶子同吉列蠔,兩種海鮮都十分juicy,又唔會帶熟搞到鞋,推介呀.之後再食左燒原條貝割魚,睇住佢由一開始燒到佢脆卜卜,冇落多餘嘅調味,只係落咗鹽,就能夠帶出魚嘅鮮味,係成晚嘅highlight呀.另外仲食咗幾串串燒,包括車厘茄煙肉卷,汁燒雞肉,秋葵,京蔥.最後甜品仲有水玄信餅,一個全透明嘅波波真係好靚,連埋黑糖漿,就唔使驚水玄信餅係冇乜味㗎啦.飲品方面,餐廳為我地揀咗酒精量較低嘅梅酒,就算平時好少飲酒嘅我都覺得甜甜地,好易入口呀
一坐低首先有個前菜粟米椰菜沙律🥗,酸酸甜甜幾開胃
另外仲食咗幾串串燒,包括車厘茄煙肉卷,汁燒雞肉,秋葵,京蔥