2023-10-10 5 瀏覽
今日Duck哥🦆放假行下銅鑼灣,順便約個朋友食午餐,佢係呢區返工又鐘意食好嘢😂,佢二話不說就帶我去一間環境舒適嘅日式料理店“曜”🥰,我當然無異議啦😆。店舖裝修以日本武士為主題,無論牆身及吧台都放有與武士相關嘅飾品及擺設🥰,既精美又特別。坐係吧台見到師父👨‍🍳處理食物,當然有一番風味,但今次我地選擇卡位坐🛋,除了有一定私隱度外,座位又闊又深,加配咕臣,坐得特別舒服,感覺好chill😍。午市餐牌📔除咗有Omakase外,仲有定食套餐,今次我地叫咗2️⃣個午市定食。前菜花膠果凍,口感冰涼🧊帶陣陣花膠香味,配埋和風酸汁更加開胃😋,作為前菜非常適合😍。A4和牛丼 $188A4和牛🐃份量十足,一片片嘅鋪滿整個飯面,口感柔軟嫩滑,牛味香濃又帶油香😋。飯底是黃金牛油炒飯🍚,飯粒炒至粒粒分明🥰,口感軟熟,飯味香甜蛋味濃郁,配埋香甜的洋蔥絲🧅一齊食,更加好味😍。刺身定食6點 (配黃金和牛炒飯) $468黑睦 - 肉質鮮甜無比,火炙🔥過之後逼出魚油,令口感更加香滑😋。深海池魚 - 口感清爽,油脂豐厚,魚味甘甜😋。劍魚腩 - 肉質細膩,口感嫩滑厚實,鮮甜美味😍。拖羅 - 1️⃣件大拖羅及1️⃣件中拖羅,兩者油香四溢而

前菜

A4和牛丼 $188

刺身定食6點 (配黃金和牛炒飯) $468
深海池魚 - 口感清爽,油脂豐厚,魚味甘甜😋。
劍魚腩 - 肉質細膩,口感嫩滑厚實,鮮甜美味😍。
拖羅 - 1️⃣件大拖羅及1️⃣件中拖羅,兩者油香四溢而又鮮甜無比, 完全不膩🤤。
銀鱈魚 - 肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜😋。
帆立貝+海膽 - 帆立貝味道咁甜,海膽口感綿滑🥰。

茶碗蒸
🍵入面放有松葉蟹肉🦀及枝豆,蛋花口感非常滑漏,味道鮮甜蛋味香濃;杯底放有有機栗子🌰,栗子質感軟綿香甜,整體口感豐富,係一個高水準嘅茶碗蒸😋。

鯛魚湯
魚湯🍲用長時間淆製至奶白色⚪️,味道鮮香鯛魚味香濃,飲完好滿足😋。

總括而言,睇得出所有食物都用心烹調,誠意十足,而且食材新鮮,服務殷勤,卡位坐得夠舒服私而且隱度又高,喺可以令自己放鬆一下嘅午餐好地方。Duck哥咁鍾意食OMAKASE,下次一定要嚟試下佢地嘅晚餐。
2023-09-26
  • A4和牛丼