2023-05-25
📍Pici中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地舖尖沙咀漆咸道南29-31號地舖荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖灣仔進教圍16號地舖銅鑼灣耀華街38號Zing!G層沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖••••••••••••••••••••••••••••••💝 Tasting Menu $290 pp••••••••••••••••••••••••••••••💝 Maccheroni Truffle & Gorgonzola +$20💝 焗松露拉絲藍紋芝士長卷麵芝士控必試‼️每一條意粉都被芝士包裹著🥰入口時芝士香爆發🧀而且松露味亦非常突出🥺每啖都是滿滿的幸福😍唔知係咪因為體諒到食咁多芝士會滯😅所以望落佢嘅份量會比其他意粉少🧐但食落就會知其實係剛剛好🤣••••••••••••••••••••••••••••••💝 Pici "Frutti di Mare" 💝 海鮮濃汁手工圓麵手工製作的意粉果然非同凡響〽️食落煙韌彈牙、好有咬口🤤真的是我最愛的意粉口感🙌🏻海鮮醬汁相對其他菜式的芝士醬清爽🍝作為整頓飯的buffer十分合適👌🏻除
中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地舖
每啖都是滿滿的幸福😍
唔知係咪因為體諒到食咁多芝士會滯😅
所以望落佢嘅份量會比其他意粉少🧐
但食落就會知其實係剛剛好🤣
💝 Pici "Frutti di Mare"
💝 海鮮濃汁手工圓麵
手工製作的意粉果然非同凡響〽️
食落煙韌彈牙、好有咬口🤤
真的是我最愛的意粉口感🙌🏻
海鮮醬汁相對其他菜式的芝士醬清爽🍝
作為整頓飯的buffer十分合適👌🏻
除左三隻大青口同一隻大蝦外🦐
每條意粉之間亦夾雜好多蜆肉、十分足料🤘🏻
💝 Ravioli Bottoni 'Nduja & Smoked Scamorza
💝 辣豬肉煙燻水牛芝士意大利雲吞
💝 松露牛肉他他
一望就估到作為愛松露之人會有幾興奮😗
松露與牛肉他他的份量幾乎係1:1😌
每口都沈浸在濃郁的松露香中👅
再拌勻生雞蛋,口感更加豐富細緻🍳
💝 Burrata Cheesecake +$20
💝 布袋芝士蛋糕 士多啤梨蕃茄果醬
說真的一開始其實猶豫過叫唔叫呢個好🫢
因為睇餐牌個樣就實在不太吸引🤔
不過最後都係覺得既然呢個係期間限定🫣
都係勇敢地試下啦🫡
結果果然冇令人失望❣️
芝士蛋糕口感十分綿滑、甜度適中🍰
加上有酸甜果醬的調劑🍯
#medmad_forfood_saiwan
#medmad_forfood_wanchai
#medmad_forfood_causewaybay
#medmad_forfood_shatin
#松露 #芝士 #海鮮 #意大利雲吞 #牛肉他他 #芝士蛋糕 #西式料理 #truffle #cheese #seafood #ravioli #beeftartare #cheesecake #italianfood #eatwithfoodiez
#中環美食 #尖沙咀美食 #荔枝角美食 #西環美食 #灣仔美食 #銅鑼灣美食 #沙田美食 #香港美食