2023-04-02
喺海港城行完街,諗住買埋外賣返屋企做晚餐,行經過呢間海南少爺,覺得呢間新加坡菜都幾精緻,所以就揀咗幾款招牌菜。😋海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶🐣🍚🍲見到餐牌有好多樣嘢都好想試,咁啱俾我見到有雙拼系列,咁就可以試晒海南雞飯同埋肉骨茶,本身以為雙拼份量應該唔多,點知海南雞飯就好似正常份量一樣咁多,海南雞夠哂滑,仲有齊三款醬汁,啱晒我口味,肉骨茶就係馬來西亞藥膳嗰一款,飲得出係真材實料,超級濃郁。海鮮喇沙🦑🦐🍜身為一個喇沙迷,梗係唔會放過任何一間餐廳嘅喇沙,呢度嘅喇沙湯底椰漿味非常濃郁,亦都唔會太辣,面底係米粉加米線,所以有兩款口感,海鮮方面有魷魚同埋蝦,餐廳仲好細心咁將下身剝咗學,所以食起上嚟嘅時候都好方便。沙嗲拼盤(6串)🐷🐥🍢我沙嗲可以簡單拼圖雙拼,心大心細嘅我就梗係想熄晒兩款啦,就係雞肉同豬肉,兩款都調味得啱啱好,而且燒得唔會太乾,同沙嗲汁非常之夾,係幾出色嘅!葱油薄餅配咖喱汁🫓🥘蔥油薄餅有兩大塊,煎堆又脆又乾身,所以打開盒嘅時候仲聞到好香嘅味道,咖喱汁份量好多,係偏椰奶味較重嘅一款,亦都唔會太辣。班蘭戚風蛋糕🍼🍰呢款甜品值得一試,蛋糕斑斕味非常重,亦都可以保持濕潤嘅口感,稍為偏甜,估唔到
海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶🐣🍚🍲
海鮮喇沙🦑🦐🍜
沙嗲拼盤(6串)🐷🐥🍢
葱油薄餅配咖喱汁🫓🥘
班蘭戚風蛋糕🍼🍰
呢款甜品值得一試,蛋糕斑斕味非常重,亦都可以保持濕潤嘅口感,稍為偏甜,估唔到嘅係仲有分量超多嘅椰漿,可以好似奶蓋咁到喺蛋糕上面,邪惡得來超級出色。