2024-05-09 1955 瀏覽
行街去銅鑼灣時代廣場,順便食埋嘢先,上次經過 "花漾"都已經想食,見到要排隊所以卻步,今日避開繁忙時間,就可以一嚐新加坡美食啦!餐廳裝潢帶有古典氣息,環境雅致,座位闊落又多打卡位,加上店員有禮介紹,值得一讚!餐廳主打海南雞、喇沙、蝦麵同埋肉骨茶、特式小食、甜品等,款款都唔錯。花漾海南雞飯拼喇沙米線    $108海南雞肉份外軟滑,雞皮爽薄,食起嚟嫩滑有彈性,淺黃色嘅油飯香氣十足,份外好吃,另外三色醬用左黑醬油、薑蓉及辣椒醬,用嚟沾上海南雞特別香醇美味,菜心鮮甜。依份係雙拼,另一款係喇沙米線,濃郁嘅湯底,好重椰香及香料味,有少少似冬蔭功,但係呢碗唔辣嘅,與多種海鮮一齊配搭,味道更濃更香甜。新加坡喇沙摻摻    $78麵條可以揀摻摻或米線,我就較喜歡摻摻,有兩種不同麵係油麵加米粉,加埋一齊原來係幾夾,材料有大蝦、魚蛋、魚片、雞蛋、四季豆,好豐富,大蝦彈牙爽口,豆卜吸到喇沙湯嘅精華,味道香濃,帶少許微辣,食落特別惹味。芝士蟹粉蟹肉焗酥盒 $75精緻美點的酥盒,外脆內熱,蟹粉蟹肉味道鹹香,小食材料新鮮,鬆脆可口。椰青    (+$22)                  飲品我選擇咗椰青,

花漾海南雞飯拼喇沙米線    $108

花漾海南雞飯拼喇沙米線

新加坡喇沙摻摻    $78

新加坡喇沙摻摻

芝士蟹粉蟹肉焗酥盒 $75

芝士蟹粉蟹肉焗酥盒

椰青    (+$22)
飲品我選擇咗椰青,清清甜甜,椰子味潤喉,口感清新。

椰青

桔仔話梅水
酸酸甜甜特別醒胃,呢幾日天氣又熱又濕,適合不過。

下午茶
花漾海南雞飯拼喇沙米線