2019-02-27 60 瀏覽
想食高質日本菜,唔一定要去貴價既日本餐廳先食到。我同朋友去左一間位於黃大仙中心既日式餐廳,以街坊價就食到高級既日本菜。難怪餐廳長期都係咁多人。餐呢唔單止魚生正,仲有好多好味既沙律、小食、甜品等。我地點左個黑松露凍番茄沙律,番茄好fresh,配埋濃濃既黑松露醬,好正啊!仲有個好抵食牛油果芒果三文魚班㦸配雞翼薯條。班㦸既配搭好豐富,入面有好多料,又有我鐘意既芒果。薯條就係混左芝士粉,好,好惹味。我地點左一個熱食就係櫻花蝦鯛魚湯泡飯。上菜既時候,湯同飯係分開既,侍應會將啲湯倒入飯入面,個熱既石鍋碗會會熱到啲湯咋咋聲,好過癮!黎食日本野當然要叫魚生啦!我地點左3點刺身盛,入面有三樣野,包括三文魚、甜蝦同埋章紅魚薄切。全部都好鮮!最後,我地食左一個無得彈既宇治抹茶芭菲。唔單止有濃濃既抹茶雪糕,仲有蕨餅、小丸子、紅豆等,為呢一餐畫上完美句號。

餐呢唔單止魚生正,仲有好多好味既沙律、小食、甜品等。

• 三文魚牛油果沙律
  • 櫻花蝦鯛魚湯泡飯