2011-01-11
難得放假,就約了三五知己來到這間店吃晚飯,叫了幾碟呢間舖頭的撚手小菜。一去到就見到所有位坐爆晒,好彩頭輪啱啱轉咗,冇幾耐就有一張空枱,老板非常熱情,極力推介我地食羊腩煲同埋炸蠔餅,另外我地仲叫咗口水雞、炒花甲、金銀蛋菠菜同菠蘿咕嚕肉。先講老板所推介的羊腩煲跟生菜,一上來就感受到腩煲的肉香,而食落口感嫩滑,羊肉冇羶味,老板果然沒有介紹錯。跟住就係炸蠔餅,炸粉的粉漿唔太厚,所以食落唔覺漿口,非常鬆脆,而又不失蠔的鮮味,一流!再來一碟生炒骨,酸酸甜甜,最令我印象深刻嘅係啲菠蘿,食落去好爽口,菠蘿味重,炒菠蘿食落竟然可以同新鮮菠蘿一樣味道。廚師功力可見一斑。炒花甲:味道稍為咸,但加上辣椒同豆椒去炒,帶出蜆肉的味道。口水雞:配料充足,有齊各種四川菜有的香料,但隻雞食落去啲肉較為霉口,不過不失。最後碟菜都ok,沒有多大驚喜。整體來說,該舖頭的菜式質素都有一定水準,廚師廚功亦一流,埋單計數每位大約一百元,實為一個高水準的食肆。
炒花甲:味道稍為咸,但加上辣椒同豆椒去炒,帶出蜆肉的味道。
最後碟菜都ok,沒有多大驚喜。