2019-10-18 138 瀏覽
午餐時間係灣仔行經香港魚蛋皇,想食d香港特色的野醫肚,就同朋友入去食個飯。呢間魚蛋皇同平時的魚蛋粉麵店差不多,應有盡有,我地點左柱侯牛孖筋飯,鳳城水餃加手打牛丸,家鄉貢丸三拼,同埋點多個腐乳通菜。首先講下個牛孖筋,呢度好在係菜同飯分開上,而且好大兜牛孖筋,成兜都係,而且滿滿的牛肉汁,送飯真係一流,牛孖筋夠爽夠滑,正啊。鳳城水餃就別有一番風味,皮薄餡靚,手打牛丸同家鄉貢丸都係夠彈牙爽口,配埋佢地呢度的自家制辣椒油,唔會太辣的關係,食落真係好過癮好滋味。另外的通菜係大份的,所以份量都足,而且無唸過呢度既通菜係咁嫩,通常做到咁嫩的通菜,菜都要夠新鮮同嫩身,而且腐乳汁都係調教過的,很好味啊。呢間真係高水準的粉麵店,下次覓食一定再食。
呢間真係高水準的粉麵店,下次覓食一定再食。
2019-10-16
5 分鐘 (堂食)