2020-06-17 355 瀏覽
我本身都幾鐘意食印度菜,但對香港既印度餐廳都唔太感冒,因為兩字既之若,難食。咁啱公司有同事係印度人,佢地知我鐘意食印度菜好開心,仲推介左間位於天后既印度餐廳,話幾啱香港人食。所以今日放工就決定去試試,餐廳位置唔難揾,去到時大約7點幾,內裡客人唔多,所以唔洗等位就入得去。我地叫左蒜蓉烤餅、羊肉Masala 、雞肉Tikka Masala 、印度餐湯、同一杯芒果特飲。食物冇等好耐就到左,一上枱啲野食都新鮮出爐,熱辣辣,其中最吸引最讓人驚艷既係蒜蓉Naan、同埋羊肉Masala ,蒜蓉烤餅真心好食😋 除左勁大塊之外,入口勁鬆軟,蒜蓉同牛油完美配合,唔需要點任何醬汁都已經好好食,價錢又唔貴,性價比極高,大推。另外羊肉Masala 又一驚喜之作,食之前以為羊肉會好老,畢竟通常類似呢啲羊肉煲都會煮到好‘鞋’,但點知第一口食落就覺得不得了,羊肉唔單止一啲都唔老,而且可能有其他香料,食落都唔羶,個醬汁又好食,點住烤餅食絕配。不過因為一開始驚會好辣,所以叫左小辣,但食落真係唔辣,下次食可以叫返正常,應該會更惹味😋 相比起蒜蓉Naan、同埋羊肉Masala,其他食物都唔錯,但珠玉在前,就顯得略微失色。

2020-06-03