2020-03-05 46 瀏覽
位於屯門新墟的炻板燒, 獲得米珠蓮認證, 自然食得開心。店內掛滿真。香港人打氣卡, 令人既感動, 亦感慨。餐廳主推日本板燒, 有四款靚牛選擇, 分別係日本和牛、吉列牛板腱、牛小排以及封門柳, 價錢有平有貴, 總有一款啱心水。今次我就選擇了日本和牛板燒套餐$268/10片, 套餐價錢已包括咗麵豉湯, 白飯以及飲品。 假如惠顧咗兩個板燒set, 仲可以免費追加一客封門柳, 相當超值。石板燒講求石板要夠熱辣辣,皆因高溫才能把牛的油脂迫出,食起來就更加香口。在燒之前, 店員會將一舊牛脂肪沾滿板面, 目的除了是為了不易黐底外, 亦增加了牛肉的肉香。自己燒牛肉嘅好處, 除咗夠過癮之外, 最重點係可以自己拿捏牛肉的生熟度。顏色比較鮮紅的是日本和牛, 日本和牛雪花分佈非常平均,牛肉入口即溶, 肉質相當嫩滑。瘋狂嘅油脂喺口入面傾刻爆發,牛味嘅餘韻悠長,久久不散,令人相當回味。至於封門柳的口感就比較厚實, 雪花較少, 但更能體驗出牛的肉香, 假如追求牛味, 選擇封門柳就最適合不過了。一口吃下高質素的和牛, 再呷一口白飯, 感覺令人相當滿足。除此之外, 亦追加了溏心蛋, 溏心蛋蛋味香濃, 醬油味道突出, 8
位於屯門新墟的炻板燒, 獲得米珠蓮認證, 自然食得開心。

店內掛滿真。香港人打氣卡, 令人既感動, 亦感慨。

顏色比較鮮紅的是日本和

一口吃下高質素的和牛, 再呷一口白飯, 感覺令人相當滿足。

除此之外, 亦追加了溏心蛋, 溏心蛋蛋味香濃, 醬油味道突出, 8元一隻確實是驚喜價。

最令人意想不到嘅係, 呢度嘅唐揚炸雞相當高質素, 即叫即炸, 一口咬落,肉汁爆出來。

想清新一點的話, 就不妨點一客蟹籽沙律。 青瓜絲非常爽脆, 味道清新, 加埋無人不歡的蟹籽和bb沙律醬, 大口吃下,令油膩感減低。

如此高質素和相當有heart的一間小店, 大家一定要大大力去懲罰佢。

• 封門柳
  • 日本和牛