呢間店我係第二次黎食。第一次,我食嘅係沾麵,而我嘅食評主要話:"呢個沾麵萬事俱備,只係過鹹",結尾我亦話:"正因為味道相常唔錯,我下次會再試下湯麵類"好喇,今日又有機會出擊 👊背脂煮干拉麵🍜香味 (4.5/5) - 非常香,我用力聞左幾吓,每次都係咁強烈!麵條 (4.5/5) - 太麵,即係粗麵,小捲曲,我選擇左較硬。呢個麵相當有咬口,煙韌,而有麵香。湯頭 (5/5) - 呢個湯令人眼前一亮,料頭夠晒濃味而唔會過鹹,蔬菜甜味亦充足。背脂方面,其實我唔係太感覺到,可能背脂嘅存在意義就係增加香氣吧了。原先我係衝住煮干湯而來,因為打正旗號做煮干湯嘅店非常少。背脂呢,我就本身係唔太好嘅,反而仲有少少抗拒,怕會太油膩,點知飲左啖湯之後,以上擔心一掃而空。特別想話,煮干嘅味道非常好,就算撞埋醬油同背脂都好,煮干仍然係個主角。配料 (5/5) - 有兩種叉燒,一係用左五花腩肉嘅切片叉燒,算高質,明顯燒過提升香味,稔!二係用豬肩肉,口味較扎實嘅切片叉燒,高質之餘,仲有驚喜!佢應該加左柚子,食落有一陣清新嘅味道!溏心蛋亦相當出色,夠味而唔會太鹹,蛋黃部份生熟程度無懈可擊!之點解我話呢碗麵高潮一浪接一浪,
好喇,今日又有機會出擊 👊
背脂煮干拉麵🍜
之點解我話呢碗麵高潮一浪接一浪,除左以上拉麵最重要元素之外,佢仲加埋洋蔥,青蔥同木耳絲,帶來爽脆清新口感,連埋d麵,一啖過park入口,好過癮!
整體 - 值得推薦 👍👍👍👍👍
題外話/補充資料: 呢碗麵,我係完全食晒兼且湯都飲晒,仲有d意猶未盡,呢個先係一碗好嘅拉麵嘅終極標準 🎯。
2024-09-03