2020-12-09
一份完美既午餐點少得配搭一個優閒既環境,今次黎到大廈內既頂層一嚐空空下既午餐,伴隨住陽光底下享受一份完美午餐為下午既工作加注左唔少動力.鹿兒島黑豚肉定食一份定食以木盤盛上,木盤內包含前菜,沙律,半熟卵,白飯,主菜及甜品.鹿兒島豚肉切成厚片,以五花腩為主.豚脂係口腔內慢慢化開,甘香而不過膻及膩.肉質纖細幼嫩不黏牙又富有彈性,緊緻多汁.前菜有3款冷盤小食,估唔到有芝士竹輪,輕輕咬開竹輪,內裏芝士已經湧出fill滿口腔,口腔內充滿芝士既感覺好滿足.蟹籽沙律清爽開胃,粒粒蟹籽爆開充滿海洋鹽鮮味.半熟卵放係飽滿又Q韌既珍珠米上微微擺動已經夠晒吸引.刺穿蛋白後,濃稠既蛋黃隨住米粒滑下,為米飯增添陣稠密感及卵香.甜品係晶瑩剔透既啫喱條及提子,彈牙柔軟既啫喱條帶微甜,配上香甜既青提清新口腔作為一餐既終結十分合適,簡單之餘又唔會增添負擔感.南蠻炸雞定食炸得脆嫩多汁既南蠻炸雞完全挑起食慾,係炸雞面上既蛋黃沙律醬及燒汁醬略帶微微酸甜感,啱啱好平衡油炸既肥膩感.外層炸漿薄而酥脆,嫩滑雞肉間充滿肉汁,慢慢一啖一啖就已經清晒成碟炸雞.Kakegawa Hojicha latte作為日本綠茶最大產地既掛川市,所產出
鹿兒島黑豚肉定食
蟹籽沙律清爽開胃,粒粒蟹籽爆開充滿海洋鹽鮮味.
南蠻炸雞定食
Kakegawa Hojicha latte
作為日本綠茶最大產地既掛川市,所產出既茶葉固然優秀.焙茶帶住濃烈焙煎炭香,入口味甘醇厚又無苦澀味.配上奶變成latte,入口順滑香甜而不膩.
Coffee lemonade
係較重nutty味既咖啡內加上清新檸檬,換黎一陣清爽既口感.檸檬酸香中和咖啡既甘澀,同時亦刺激味蕾相當提神.