2022-06-26 50 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑一直都好鍾意食中菜,而呢間中菜餐廳單單裝修都充滿中式氣派🏮無論係復古風嘅水晶燈定窗邊嘅茅台擺設都顯出低調奢華嘅感覺✨點咗顏府川粵套餐,有種中式omakase嘅feel🧑🏼‍🍳喜歡由大廚精心安排嘅菜單,同每食完一道等待下一道菜嘅期待感🍽✅餐前小食淨係餐前小食都好值得一提,琥珀色嘅合桃沾滿白芝麻,咬落香脆焦甜🍯旁邊嘅XO醬亦喺自家製,香辣而不嗆喉,同佢哋嘅菜式好搭配✅前菜(三色素鵝、積木茄子、秘製臭豆腐)三色素鵝加入咗木耳絲丶甘筍絲和萵筍絲,賣相精緻,清新爽口🌿茄肉軟腍香口,有種豆腐嘅軟綿口感🍆臭豆腐聞落味道真係重,但食落一啲味都無,反而好鬆脆可口✅湯(蟹肉蛋白冬茸羹、竹笙花菇燉菜膽)將冬瓜煮成絲滑綿密嘅茸,再加入金華火腿、蟹肉等熬羹,口感濃稠好有新鮮感🦀菜膽湯味道較清甜,用上竹笙同花菇令感覺好滋潤🍄✅酸菜桂花魚球酸菜湯層次豐富,每種香料都點到即止,但又恰到好處,令到湯底味道深粹,麻而不辛,果種辣係慢慢滲透出嚟🌶而桂花魚亦非常嫩滑,而且佢哋嘅薯粉較幼身,入味得嚟口感更滑溜✅金榜醬六頭大虎蝦第一次試金榜醬,味道偏東南亞風味,有啲似咖哩,而且同蝦

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅餐前小食

✅前菜(三色素鵝、積木茄子、秘製臭豆腐)

✅湯(蟹肉蛋白冬茸羹、竹笙花菇燉菜膽)

✅酸菜桂花魚球

✅金榜醬六頭大虎蝦
第一次試金榜醬,味道偏東南亞風味,有啲似咖哩,而且同蝦膏好夾🦐而虎蝦肉質結實彈牙,一啲都唔鬆散,高質

✅八珍老薑一口黑豚肉
黑豚肉炸過後外層酥脆,咬落有種豬頸肉嘅口感🐷而肉質爽彈有肉汁,同有種八珍甜醋嘅香甜,好食

✅蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
好欣賞佢哋菜單嘅安排,係食完比較濃味嘅肉類料理後上呢道菜🍲蟲草花珍菌熬成嘅濃湯非常清甜,配埋鮮嫩嘅莧菜好適合清味蕾

✅主食(擔擔麵、嫩雞煨麵)
擔擔麵充滿濃郁花生香氣🥜拉面爽彈吸湯,配埋辣肉碎更加惹味😋嫩雞煨麵則采用上海白面,質地更幼綿🍜湯底濃厚鮮甜,而所有配料例如雞肉都煮得十分軟嫩

✅二鍋頭桂花蛋散
因為菜單太豐盛所以食到主食其實都有啲飽,所以當我哋見到甜品竟然有糖水真係非常高興🤩當你飽飽地再飲到薑湯糖水,果種暖胃感真係好幸福🥰而且仲有大大粒芝麻湯圓🍡而蛋散係即炸,酥脆香口,而且同桂花糖漿好夾,成個甜品都甜入心💞