2019-06-14 103 瀏覽
朋友話之前食過呢間冰室唔錯,所以今日就帶我試下~入到餐廳,個佈局係比較懷舊風,由於當晚都幾爆,所以唔方便影相~講返正題,有別於一般冰室,呢間冰室嘅菜式有好多種,西式偏多,但都有一啲創意嘅中西式Crossover料理。除左精選晚餐之外,仲有一大本嘅其他野食可以嗌。我就嗌左個傳統英式早餐。其實呢個餐通常係叫All day breakfast, 但呢間冰室好得意,有提供佢地自己嘅全日早餐,係真係全日都可以食港式早餐果種,好過癮。同埋如果唔算太餓嘅話,夜晚食呢個會好抵食~餐湯係羅宋湯,呢個湯比較偏酸再帶少少辣,應該落左好多蕃茄,好岩我口味~傳統英式早餐: 好豐富呀~~~包括有厚牛油多士、大啡菇、茄汁豆、香草味嘅德國腸、煙三文魚、煙肉、三角薯餅、沙律菜同埋炒滑蛋。不得不說,呢個餐比起平時出面食嘅份量多之餘,味道都好唔錯。個滑蛋中間係充滿流心,啡菇爽口又多汁,香草腸亦唔會死咸,好味!朋友嗌嘅四式芝士炒蝦球: 原本以為係乾炒,點知原來係好多芝士汁浸住啲蝦球,咁樣反而令到啲蝦球掛滿芝士。芝士味好濃,蝦球好大粒同爽口,我都忍唔住偷食左兩舊。不過佢都有成7,8舊,所以冇所謂啦~~黑松露芝士焗雜菌西蘭花:
朋友話之前食過呢間冰室唔錯,所以今日就帶我試下~

除左精選晚餐之外,仲有一大本嘅其他野食可以嗌。
我就嗌左個傳統英式早餐。

羅宋湯
傳統英式早餐

四式芝士炒蝦球
黑松露芝士焗雜菌西蘭花: 超多菇同黑松露芝士,同西蘭花嘅味都幾夾。
黑松露芝士焗雜菌西蘭花
總括而言,覺得朋友仔介紹得無錯,同埋寫食評先知原來佢有好多間分店架喎!!咁我下次想食嘅時候就可以去屋企附近嘅分店食啦~
2019-06-11
傳統英式早餐