2022-09-22
今日難得幾姊妹一齊放假,就約埋媽媽一齊食飯,今日就出咗去沙田「Butlery」試試。一行7人咩都想食,set lunch, main course, 小食甚至乎甜品樣樣都想食人多就可以試多啲!最後set lunch x31 安格斯牛肉,炒洋蔥🧅蘑菇&芝士漢堡配薯條2 蝦🦐肉,魷魚🦑,青口,帶子&龍蝦汁意大利飯3 煎西冷牛扒配薯仔🥔&黑椒忌廉汁(跟餐洋蔥湯x2 沙律x1)🍟 x2 酸忌廉牛油果醬薯條+三重芝士薯條白酒煮青口配多士x2海膽、帶子、蟹肉海膽忌廉汁意粉🍝慢煮手撕豬肉、酸椰菜香草蕃茄汁芝士千層麵西冷扒煎得有點熟,好彩唔鞋,配菜有翠玉瓜薯仔同車厘茄份量都唔少海鮮🦞汁意大利飯,海鮮數量都唔少,risotto煮得幾好,唔會太硬或太濕安格斯漢堡塊牛肉好juicy, 洋蔥炒得好香同好甜海膽帶子蟹肉忌廉意粉,勁正有一大塊海膽,兩粒帶子,意粉中夾著大量蟹肉,真係(難怪唔會放落set lunch入面)手撕豬肉千層麵原來不是千層麵,睇清楚個英文名其實佢係叫roll, 唔怪之得佢一啲都唔似千層麵嘅做法啦。只係用左千層麵皮包捲住手撕豬肉加其他配料同醬汁,所以佢只可以叫做豬肉卷但不能叫做千層麵。不過,手
最後set lunch x3
1 安格斯牛肉,炒洋蔥🧅蘑菇&芝士漢堡配薯條
2 蝦🦐肉,魷魚🦑,青口,帶子&龍蝦汁意大利飯
3 煎西冷牛扒配薯仔🥔&黑椒忌廉汁
(跟餐洋蔥湯x2 沙律x1)
🍟 x2 酸忌廉牛油果醬薯條+三重芝士薯條
白酒煮青口配多士x2
海膽、帶子、蟹肉海膽忌廉汁意粉🍝
慢煮手撕豬肉、酸椰菜香草蕃茄汁芝士千層麵
安格斯漢堡塊牛肉好juicy, 洋蔥炒得好香同好甜
手撕豬肉千層麵原來不是千層麵,睇清楚個英文名其實佢係叫roll, 唔怪之得佢一啲都唔似千層麵嘅做法啦。只係用左千層麵皮包捲住手撕豬肉加其他配料同醬汁,所以佢只可以叫做豬肉卷但不能叫做千層麵。不過,手撕豬肉就幾好食,好軟熟,味道都唔錯
薯條🍟炸得好好,條條都好脆。酸忌廉牛油果醬配薯條而三重芝士更加芝士汁勁多每一條薯條都可以沾到芝士醬。
白酒煮青口隻隻都飽滿,一份大約有10隻左右,白酒忌廉汁好好味,配上兩塊多士,單食有牛油味同甜味嘅多士都已經好所以我哋最後都叫左兩份
跟餐嘅洋蔥湯好夠味,沙律🥗都絕不欺場都有兩片ham嫁。
食完咸當然要試埋甜品啦
抹茶吉士醬pancake
伯爵茶醬pancake
apple crumble
奶昔-朱古力、士多啤梨同Bailey&cream
抹茶吉士醬其實有啲似我平時搽麵包嘅抹茶醬,旁邊配上三粒蕨餅,紅豆同士多啤梨
伯爵茶醬pancake食落唔太夠茶味,無花果都幾新鮮嘅
Pancake 🥞 真係好軟熟,其實配上什麼醬都好好味。
Pancake 出嚟個樣都相一樣靚嫁
apple crumble 嘅蘋果分量十足,每粒蘋果煮得剛剛好唔會太甜,而兩塊法式多士搽上雲呢拿雪糕好好味
用Bailey 打嘅奶昔真係有Bailey 香+朱古力
朱古力奶昔就濃濃嘅朱古力味,又唔會甜到漏兩款都好滑,唔會太希或太杰,好容易就飲到(士多啤梨味我冇飲呀所以唔知有幾好味)
今日試左好多好嘢時間過得好快,食下傾下就兩個鐘,大家又趕住返去買餸