1K
今次同朋友去了一間韓牛專門店,食和牛就食唔少,所以朋友就去了這間店一試,餐廳位於中環嘅soho 區乘扶手電梯就差不多可以直達,而該區就算放工後其實都好多人,朋友一早訂了枱,餐廳有兩層,地方都幾寬敞,今次安排座在下層,幸好訂位,否則就要等或沒有得食!先望餐牌,有好多選擇,當然套餐就較抵吃,嘅然兩個人就選了二人餐$688,品嘗到這裡嘅特色美食,六道菜,有湯、有沙律、又有燒韓牛、還有飯、燜牛、最後加埋甜品,相對抵吃!樣樣都有啲好味可以個別echo!先上個牛骨清湯(雪濃湯),湯底就好似佢個名一樣雪白,可能用牛骨熬出來的效果!入口較清淡,但飲下去時會感到清甜,重有股濃郁嘅牛骨味,而湯中亦有很多牛肉,牛肉肉味濃郁又軟嫩!之後是黑芝麻醬沙律菜,香滑嘅黑芝麻醬配爽口嘅沙律菜,入口非常清新!跟住Hanwoo tartar生拌韓牛,生韓牛上有個蛋黃,店員好快為我們攪拌後讓我們品嘗,入口生韓牛肉質比熟牛肉更嫩更細膩可口!接住就係三款韓牛燒烤,分別係西冷肉,半白肉,後腿肉,其實三款韓牛味道都係難分高下,不過自己比較喜歡肥美嘅嘅半白肉,入口juicy 充滿牛味,好有口感!另外可以由店員代勞動手!免得燒得太乾或太

接住就係三款韓牛燒烤,分別係西冷肉,半白肉
,後腿肉,其實三款韓牛味道都係難分高下,不過自己比較喜歡肥美嘅嘅半白肉,入口juicy 充滿牛味,好有口感!另外可以由店員代勞動手!免得燒得太乾或太熟而浪費了這樣高質素嘅韓牛!當然對於自己動手嘅朋友,就建議半熟為佳!包生菜吃亦好味道!而原味入口絕對可以更吃到韓牛嘅原味!

而食牛當然係食到底,珍珠白飯配韓牛牛腩片,一碗白飯入口煙韌彈牙,加埋香煎得好香滑嘅牛腩片入口,韓牛嘅味道夠晒濃郁!記住個飯唔好一次吃完,
可等待埋個燜牛肋骨,雖然話係牛肋骨,但一嚿骨都冇,最緊要係牛肋骨肉燜得好軟熟嫩滑,真係啖啖肉,充滿肉汁,去到這裡真係覺得十分滿足!加埋啲汁撈飯,簡直就係完美!

最後上埋個甜品,甜米露,又真係好特別!食完燒肉後配埋呢個甜品,完全將之前嘅熱氣清除!

朋友推介確實唔錯!