2023-01-02
人氣壽喜燒餐廳😃主打日本和牛,餐廳座位非常之闊落,而且仲有間獨立房可以俾人包場,入面感覺非常之和風。二人餐比較抵 $1348,一於試吓先。二人餐有齊前菜、串燒、壽喜燒、野菜拼盤同甜品。冷盤前菜三點三文魚刺身中規中矩😃都屬於新鮮嘅,汁煮蠔幾大隻,蠔味濃郁。鴨胸肉味比較濃,幾有咬口。串燒拼盤整體感覺都幾正,有齊雞翼、免治雞肉、冬菇、五花腩。最好食係免治雞肉,因為入面有啲軟骨食落去有咬口,配上甜甜地嘅醬汁,好好食。火炙和牛 切到成座山,咁樣已經好靚乙和牛本身已經好吸引,經過輕輕火炙,味道更加出,配上酸汁輕輕中和返。終於到咗,最吸引嘅壽喜燒☺️職員會問大家想食重口味定淡口味,太耐冇食壽喜燒,我哋揀咗重口味。因為每落一次牛,就會加一次醬汁,所以味道可能會好濃。套餐包咗佐賀A5和牛,分別係牛青椒(牛肩)+大三角。牛青椒大約係手爭位置,細細片肉味重。職員會同時煮洋蔥、京蔥,中和和牛油份。大三角相對大片,油脂紋理更鮮明,超香牛味,配上皇帝菜食。由於已加了好幾次醬汁,所以比較甜,可以蘸上蛋漿平衡味道。最後剩低烏冬、雜菜,大滿足。甜品牛乳布丁,奶味重但唔太甜,好好食。
冷盤前菜三點
串燒拼盤
火炙和牛
套餐包咗佐賀A5和牛,分別係牛青椒(牛肩)+大三角。牛青椒大約係手爭位置,細細片肉味重。職員會同時煮洋蔥、京蔥,中和和牛油份。 大三角相對大片,油脂紋理更鮮明,超香牛味,配上皇帝菜食。由於已加了好幾次醬汁,所以比較甜,可以蘸上蛋漿平衡味道。最後剩低烏冬、雜菜,大滿足。
甜品
牛乳布丁,奶味重但唔太甜,好好食。