2008-05-07 112 瀏覽
機緣下哩到山頂嘅采蝶軒一嚐高級中菜,加埋熨貼嘅服務同舒適嘅環境(可能因為閒日晚市唔多人),仲有夜景睇,(雖然睇唔得晒成個夜景),都好滿足啦!雖然菜餚份量好足,用料唔差,煮法有心思,但始終係得山頂,收費都唔平,要有D心理準備。整體哩講,餸菜都頗有水準,但唔係道道菜都咁有驚喜!不過,其中都有幾款菜係甚得小弟歡心。 金銀明蝦球,「金」就係脆炸蝦球,粉漿夠薄夠脆,蝦球做得夠彈牙,食落又唔會一舊粉,仲配咗兩款醬:甜酸醬同沙律醬,中和咗感覺無咁熱氣;「銀」就玻璃蝦球,大大隻蝦球有睇頭,炒得啱好,好爽口,獻汁唔過杰,好好食!玉樹麒麟斑,方便鬼佬食嘅魚鮮,點解?師傅將星斑起肉,隔住一片金華火腿、一片冬菇哩蒸,無晒骨,唔怕哽親!斑片有火腿鹹香,又有冬菇鮮香,唯獨是係鹹咗D!燉湯都唔錯,川貝海底椰燉白肺,原窩清燉,湯渣放晒上碟,高清睇真,真材實料,又有川貝,又有海底椰,夠晒滋補啦!飲落,清潤,潤喉,飲完要再整多碗先。 招牌菜:京烤骨,一大舊豬肋骨配以糖醋、蠔油炆煮,有D似東玻肉,不過無咁肥,只係表面一少層肥膏,炆得鬆化入味。仲有,跟炸迷你饅頭, D饅頭細細個,表面炸得啱啱好,外脆內軟,沾上醬汁同吃,唔晒嘥

招牌菜:京烤骨,一大舊豬肋骨配以糖醋、蠔油炆煮,有D似東玻肉,不過無咁肥,只係表面一少層肥膏,炆得鬆化入味。仲有,跟炸迷你饅頭, D饅頭細細個,表面炸得啱啱好,外脆內軟,沾上醬汁同吃,唔晒嘥晒D醬汁,好味道!

金銀明蝦球-一蝦兩食
川貝海底椰燉白肺-夠滋補
京烤骨-鬆化入味肥膏少
炸迷你饅頭-外脆內軟
金銀明蝦球-一蝦兩食
川貝海底椰燉白肺-夠滋補
京烤骨-鬆化入味肥膏少
炸迷你饅頭-外脆內軟
  • 金銀明蝦球,京烤骨