2019-06-24 165 瀏覽
銅鑼灣時代廣場嘅食通天一向係高級食肆嘅代名詞。最近見到有一間新嘅川菜餐廳進駐「三希樓」,一於同女朋友黎食返餐好嘅。餐廳雖然主打川菜,但一樣提供粵菜,都幾照顧香港人的口味。前菜有兩碟,不另收費,正。酸酸辣辣都幾開胃!海蜇皮蛋 $78都幾新鮮渝洲涼麵 $38平時食川菜食開擔擔麵,一於試下新野!呢個係冷盤黎嘅,正宗重慶嘅味道,再加上辣椒,辣得好過癮,非常惹味!紅油抄手 $48川菜少不了的配角,醬汁辣中帶甜,有驚喜,十分滿意。而且雲吞皮薄餡靚,剛剛好一口就食完一粒,甜與辣嘅味道係口腔不斷撞擊,正!紅燒豆腐煲 $108三希樓川菜出色,粵菜一樣唔惹小!每件豆腐都好入味,完全索晒配菜嘅精華!岩晒我地口味。招牌咕嚕肉 $198色香味俱全呀!簡直好似藝術品咁靚,而且咬落啖啖肉,酸酸甜甜咁,好滿足!避風塘豉椒炒大蜆 $198 蜆肉隻隻都好大粒,夠晒肥美!女朋友超鍾意食,無幾耐就成碟俾佢清晒!又難怪,的確係比一般餐廳新鮮肥美好食嘅!味道岩岩好又有少少辣,芡汁尤其出色。餐廳嘅舒適環境係另一大賣點,座位寬敞,食都食得開心啲。而且夠晒私隱度,最岩同一大班朋友一邊享受美食一邊傾心事!

餐廳雖然主打川菜,但一樣提供粵菜,都幾照顧香港人的口味。

前菜有兩碟,不另收費,正。酸酸辣辣都幾開胃!

海蜇皮蛋 $78
都幾新鮮

渝洲涼麵 $38

紅油抄手 $48
川菜少不了的配角,醬汁辣中帶甜,有驚喜,十分滿意。

紅燒豆腐煲 $108
三希樓川菜出色,粵菜一樣唔惹小!
每件豆腐都好入味,完全索晒配菜嘅精華!岩晒我地口味。

招牌咕嚕肉 $198

味道岩岩好又有少少辣,芡汁尤其出色。